Komu sa nelení

Komu sa nelení

Autor: RTVS
Každú sobotu predpoludním ponúkame rozhovory s odborníkmi, ktorí prinášajú staré aj nové rady nielen domácim majstrom, ale aj gazdom či gazdinkám, chovateľom či záhradkárom. Reláciu Komu sa nelení pripravuje STVR - Slovenský rozhlas, Rádio Regina Stred, RRS.

Podcast Komu sa nelení je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Zoznam epizód (100 epizód)

06:51
  
pred týždňom

Výroba bezlepkových dezertov (14.12.2024 10:39)

K základným ingredienciám pri pečení patria vajcia, mlieko a múka. Nemusí to však platiť pre všetky recepty. V rubrike Komu sa nelení pôjdeme do Fiľakova, kde vyrábajú bezlepkové dezerty. Možno to bude zaujímavá inšpirácia aj pri príprave klasických vianočných koláčov. Moderuje: Mário Špilberger
08:19
  
07.12.2024

Záhrada v decembri (7.12.2024 10:39)

Hoci máme zimný mesiac, záhradkári a pestovatelia si aj v tomto období nájdu aktivity, ktorým sa môžu venovať. Hostka: Petra Bodnárová Slováková (záhradné centrum v Slatinských Lazoch) Moderuje: Alžbeta Beňová
08:10
  
30.11.2024

Podpora imunity prírodnými zdrojmi (30.11.2024 10:39)

Minulý utorok sme sa s mikrofónom Rádia Regina Stred zastavili na Katarínskych hodoch v Dolnom Kubíne a v jednom zo stánkov boli manželia Mituchovci, ktorí žijú na juhu západného Slovenska v obci Imeľ a majú tam farmu. Povedia aj o tom, akému medu sa tento rok darilo. Hostka: Beáta Mituchová Moder...
08:16
  
23.11.2024

Výroba adventného venca a vianočných ozdôb (23.11.2024 10:39)

V rubrike Komu sa nelení vám povieme niekoľko inšpirácií ako si vyrobiť adventný veniec a ozdoby naň. Hostka: Daniela Pápežová (lektorka v remeselnej dielni v Stredoslovenskom osvetovom stredisku v Banskej Bystrici) Moderuje: Zuzana Ševčíková
07:10
  
16.11.2024

Tipy na výsadbu v budúcom roku (16.11.2024 10:39)

Už viete, čo si v budúcom roku zasadíte v záhrade? Nemusí to byť len dobre známa jabloň, paradajka alebo mrkva. Môže to byť napríklad topinambur, arónia alebo pupalka. Hostka: Zuzana Homolová (Zväz ekologického poľnohospodárstva Ekotrend) Moderuje: Mário Špilberger
07:37
  
09.11.2024

Divoké jedlé korene (9.11.2024 10:39)

V rubrike Komu sa nelení sa vyberieme hľadať do prírody korene. Spracovať môžete napríklad koreň púpavy. Ale reč bude aj o iných liečivých koreňoch. Hostka: Diana Mozoláková (odborníčka na divoké jedlé byliny) Moderuje: Zuzana Ševčíková
08:34
  
02.11.2024

Rýľovať alebo nerýľovať záhradu na jeseň? (2.11.2024 10:39)

V rubrike Komu sa nelení opäť poradíme záhradkárom. Hovoriť budeme o tom, či treba na jeseň záhradu rýľovať alebo nie a zameriame sa aj na zelené hnojenie. Hostka: Petra Bodnárová Slováková (záhradné centrum v Slatinských Lazoch) Moderuje: Alžbeta Beňová
12:39
  
26.10.2024

Ekologickejšie "dušičky" (26.10.2024 10:39)

V rubrike Komu sa nelení sa budeme rozprávať s Andreou Uherkovou z Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica, ktorá sa v tejto organizácii venuje prírodnému pohrebníctvu – projektu Funebra. Krátko pred Pamiatkou zosnulých budeme hovoriť o tom, ako spomínať s väčšou úctou voči prírode a budeme...
08:05
  
19.10.2024

Zber jedlých plodov (19.10.2024 10:39)

Možno sa chystáte do prírody, však jeseň ju vyfarbuje veľmi vkusne a ešte stále tam nájdete aj veľa jedlých plodov, z ktorých si môžete pripraviť všetko možné. My vám v rubrike Komu sa nelení ponúkneme niekoľko tipov. Hostka: Diana Mozoláková (odborníčka na jedlé byliny) Moderuje: Zuzana Ševčíko...
08:44
  
12.10.2024

Zakladanie vyvýšených záhonov prírodnou cestou (12.10.2024 10:39)

Na jeseň záhradkári zbierajú plody svojej práce. Netreba však zabúdať ani na ďalšiu sezónu. V rubrike Komu sa nelení budeme hovoriť aj o zakladaní vyvýšených záhonov prírodnou cestou, v ktorých počas jesene pracujú pôdne organizmy. Hostka: Petra Bodnárová Slováková (záhradné centrum v Slatinských L...
08:58
  
05.10.2024

O pestovaní kaktusov (5.10.2024 10:39)

V rubrike Komu sa nelení sa dozviete viac o pestovaní a sadení kaktusov a sukulentov. Hosť: Milan Zemko (predseda Klubu kaktusárov pri Arboréte Borová Hora) Moderuje: Zuzana Ševčíková
07:42
  
28.09.2024

Gastronómia v Sklených Tepliciach a vo Vyhniach (28.9.2024 10:39)

V rubrike Komu sa nelení budeme na Pohroní. Povieme si o gastronómii ale aj atrakciách a živote v obciach Sklené Teplice, Prestavlky a Vyhne. No aj vo Vyhniach je čo vidieť a ochutnať. Hostia: Ľubomír Meliš (starosta obce Sklené Teplice) Ivana Marušková (obec Vyhne) Ján Abrahám (starosta obce Prest...
09:00
  
14.09.2024

Sladké pečenie (14.9.2024 10:39)

Gazdinky pripravte si pero a papier, v rubrike Komu sa nelení budeme vypekať Míša rez a škoricové slimáky. Hostka: Kristína Tureková (profesionálna cukrárka) Moderuje: Zuzana Ševčíková
08:35
  
07.09.2024

Spracovanie úrody zeleniny a ovocia (7.9.2024 10:39)

So záverom leta a úvodom jesene prichádzajú aj povinnosti pri zbere úrody. O svoje záhrady sa pilne starajú aj záhradkárky v Malachove pri Banskej Bystrici, a preto sa už tešia z prvej úrody. Čo so zozbieranými plodinami robí dôchodkyňa Zuzana Kubišová, zisťovala Barbora Bystrianska.
08:55
  
31.08.2024

Vína z novošľachtencov (31.8.2024 10:39)

Už ste sa určite stretli s vínom, ktoré má označenie Devín alebo Hron. Existuje ale aj Váh alebo Rimava. Tieto vína spája to, že ide o novošľachtené vína. Nemajú dlhú históriu a ide o hybridy. Ako vlastne vzniklo populárne víno Dunaj alebo Hron – aj na to sa opýtame v rubrike Komu sa nelení. A porad...
08:10
  
24.08.2024

Zber a skladovanie ovocia (24.8.2024 10:39)

V rubrike Komu sa nelení poradíme záhradkárom, ako a kde správne skladovať ovocie ale aj to, ako sa môžu pripraviť na jesennú výsadbu ovocných stromov. Hosť: Eduard Jakubek (predseda Slovenského zväzu záhradkárov) Moderuje: Alžbeta Beňová
07:43
  
17.08.2024

Gastronómia v obciach okresu Banská Štiavnica Kozelník a Beluj (17.8.2024 10:39)

Slovenské príslovie hovorí - iný kraj, iný mrav. Predsa len, väčšina regiónov toho má v kuchyni veľa spoločného. Dnes budeme v Komu sa nelení hovoriť o šúľancoch aj o kapustnici – ale tak, ako ich pripravujú v regióne Banskej Štiavnice. V obciach Kozelník a Beluj. Moderuje: Mário Špilberger
07:37
  
10.08.2024

Rýchle sladké recepty (10.8.2024 10:39)

V rubrike Komu sa nelení si pripravíme rýchle sladké recepty. Hostka: Kristína Tureková (profesionálna cukrárka) Moderuje: Zuzana Ševčíková
07:46
  
03.08.2024

Spracovanie zeleniny a ovocia (3.8.2024 10:39)

V rubrike Komu sa nelení sa vyberieme do augustovej záhrady a povieme si viac o spracovaní zeleniny a ovocia. Hostka: Petra Bodnárová Slováková (záhradné centrum v Slatinských Lazoch) Moderuje: Alžbeta Beňová
06:37
  
27.07.2024

Letná grilovačka II. (27.7.2024 10:39)

V rubrike Komu sa nelení vám prinesieme ďalšie tipy na letné grilovanie. Hosť: Peter Kulhány (šéfkuchár z Banskej Bystrice) Moderuje: Zuzana Ševčíková
09:11
  
20.07.2024

Letná grilovačka I. (20.7.2024 10:39)

V rubrike Komu sa nelení vám prinesieme niekoľko rád a tipov na letné grilovanie. Hosť: Peter Kulhány (šéfkuchár z Banskej Bystrice) Moderuje: Zuzana Ševčíková
08:22
  
13.07.2024

Záhrada v júli (13.7.2024 10:39)

V rubrike Komu sa nelení sa vyberieme do záhrady a zistíme, prečo sa oplatí využívať mulč a reč bude aj o reze ovocných stromov. Hostka: Petra Bodnárová Slováková (záhradné centrum v Slatinských Lazoch) Moderuje: Alžbeta Beňová
08:05
  
29.06.2024

Aktuálne práce v záhrade (29.6.2024 10:39)

Práve v tomto období je naozaj radosť prechádzať sa záhradou – všetko rastie, môžeme ochutnať čučoriedky, maliny, odtrhnúť si bylinky do jedál alebo nápojov. V rubrike Komu sa nelení bude reč aj o pestovaní byliniek či reze čerešní. Hostka: Petra Bodnárová (záhradné centrum v Slatinských Lazoch) M...
08:30
  
15.06.2024

Starostlivosť o ruže (15.6.2024 10:39)

V rubrike Komu sa nelení vás zoberieme do Arboréta Borová hora, ktoré patrí Technickej univerzite vo Zvolene a pozhovárame sa o pestovaní ruží. Hostka: Ivana Sarvašová (vedúca oddelenia genofondu drevín Arborétum Borová hora) Moderuje: Zuzana Ševčíková
07:48
  
08.06.2024

Výroba voskových vrecúšok (8.6.2024 10:39)

Ako u vás doma skladujete chlieb? Možností je viacero – môže to byť plátenné vrecúško, plastový obal – no takisto voskové vrecúška. Vyrobiť tie posledné spomínané, voskové, je umenie. Ako sa vyrábajú voskové vrecúška, ako dlho vydržia a ako sa o ne starať? Aj o tom povie výrobkyňa z Rimavskej Soboty...
Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.