Dobré jedlo pre Zdravie

Dobré jedlo pre Zdravie

Šéfredaktorky magazínov Dobré jedlo a Zdravie, Ema Pospíšilová Tekelyová a Lenka Dubašáková Štefánková, spojili svoje sily, aby zistili, aké jedlo pomáha proti rakovine, kedy vám klobása a čokoláda neublížia pri diéte a kedy si môžete dať pohárik po športe. V pravidelnom podcaste každý týždeň spovedajú odborníkov a špecialistov jednoduchou, zrozumiteľnou formou tak, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.

Podcast Dobré jedlo pre Zdravie je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Zoznam epizód (78 epizód)

55:59
  
pred 2 dňami

Slovenské superpotraviny! Ako prežiť zimu bez chorôb?

Nemáte energiu a ste častejšie chorí? Ktoré vitamíny Slovákom najčastejšie chýbajú a ktorý je v zime absolútne najdôležitejší? Ako spoznáme nedostatok zinku či železa a čo robiť, ak nás trápi zimná únava? V podcaste s lekárkou a klinickou biochemičkou Renátou Lenártovou sme sa rozprávali o tom, ako...
01:07:12
  
11.11.2025

Chlieb tmavý, svetlý, kváskový? Na raňajky, večeru či vôbec?

Je chlieb dôležitou súčasťou jedálnička, alebo sa bez neho pokojne zaobídeme? Je kváskový skutočne zdravší než ten s droždím a môžu ho jesť aj celiatici? A čo všetky tie „fit“, „cereálne“ či „špaldové“ nápisy na obaloch – majú niečo spoločné so zdravším výberom, alebo ide len o marketing? V novej ep...
36:53
  
20.10.2025

Ste unavení a nefunguje vám pamäť? Zistili sme, čo pomôže

Zhoršuje sa vám pamäť, ste v poslednej dobe viac unavení alebo sa po námahe ťažšie regenerujete? A počuli ste o karnozíne? Je to látka, ktorú si telo vytvára samo. Ako zistíme, že nám v tele ubúda a ako to môžeme napraviť? Pomôže nám spomaliť starnutie, podporiť vitalitu aj ochrániť mozog? V podcast...
01:10:45
  
06.10.2025

Kvapky, čili alebo gin s tonikom? Čo funguje na nádchu?

Máte upchatý nos a chcete si dať horúcu polievku alebo radšej použiť konvičku so slaným roztokom? Viete rozoznať, kedy ide o alergickú, vírusovú a kedy o bakteriálnu nádchu len podľa farby sopľa? Čo je to zadná nádcha? Sú preplachy slanou vodou účinnejšie než naparovanie? Oplatí sa viac kúpiť sprej...
47:39
  
23.09.2025

Bylinky na tlak, arytmiu a zdravé cievy

Poznáte najlepšie rastlinky, ktoré pomôžu pri arytmii? Aký čajík si uvariť pri vysokom tlaku a ktorý dokáže zvýšiť nízky tlak? Ako správne sušiť hloh, aby nestratil účinné látky, a prečo ľubovník nesmieme umývať? Prečo by si mal každý záhradkár nasadiť srdcovník? Čo všetko dokáže cesnak v našich cie...
46:18
  
08.09.2025

Schudneme rýchlejšie s cottage syrom? Pravda aj o tvarohu, jogurtoch a skyre

Máte radšej cottage, jogurt, tvaroh alebo skyr? Viete, aký je medzi nimi rozdiel a čo si musíte všímať na obaloch? Prečo nízkotučný tvaroh chutí menej ako klasický a kedy sa do jogurtu dáva modifikovaný škrob? Čo v skutočnosti znamená označenie „0 % tuku“ a čo sa skrýva za hustotou jogurtu bez tuku?...
55:37
  
20.08.2025

Čo podporuje a čo brzdí zápal v tele? Od kávy po kapustu

Viete, že protizápalová strava nemusí byť vôbec časovo náročná? Stačí poznať pár zásad a vedieť, ako si vyberať potraviny, ktoré podporia naše zdravie a znížia riziko chronického zápalu. V tejto časti podcastu sme sa rozprávali s nutričnou terapeutkou Karolínou Bezecnou o tom, pre koho je protizápal...
32:42
  
29.07.2025

Uhaste pálenie záhy! Funguje lepšie mlieko alebo banán?

Páli vás záha z leča či po zjedení kysnutých buchiet? Pomôže, ak si dáte kváskový chlieb alebo pálenie lepšie uhasí sóda bikarbóna, banán, jablčný ocot, postrúhaný surový zemiak či mlieko? Ktoré potraviny skutočne neutralizujú kyselinu? Prečo pálenie záhy vôbec vzniká? Kedy si vieme pomôcť sami a ke...
45:57
  
08.07.2025

Prečo priberáme, aj keď zdravo jeme? Zdravé nerovná sa diétne!

Ktoré „zdravé potraviny“ sú len marketingový trik? A ktoré patria medzi najkalorickejšie? Z ktorých orechov najviac priberieme a koľko ich môžeme vôbec zjesť, aby sa ručička na váhe nepohla nesprávnym smerom. Ako neminúť veľa oleja v kuchyni? Musíme sa vzdať zemiakov a masla? Do nášho podcastu prija...
34:21
  
19.06.2025

Čo piť, aby vám KOMÁRE dali pokoj?

Ktoré bylinky odpudzujú komáre a dotieravý hmyz? Má zmysel dať si niektoré z nich do vázy alebo sa viac oplatí mať ich v kvetináčoch na okennom parapete? Dokážu pomôcť, ak si ich vysadíte okolo domu? Ak sa vám komáre množia v záhradných jazierkach, sudoch alebo krhlách, máme pre vás účinné tipy. Čo...
39:37
  
01.06.2025

Tráviace enzýmy: Pomôže viac ovocie alebo tabletky?

Zbiehajú sa vám slinky, len sa na jedlo pozriete? Kde sa vlastne začína trávenie? Ako fungujú tráviace enzýmy a čo robiť, keď ich nemáme v tele dosť? Viete, ako sa nedostatok prejaví? S biochemikom Petrom Polčicom sme sa rozprávali, či pomôže, ak každé sústo požujeme 100-krát. Stačí si dať žuvačku,...
39:20
  
16.05.2025

Ktorá bryndza je lepšia? Pre zdravie, po tréningu a do halušiek

Slovenský poklad alebo kalorická bomba? V najnovšom podcaste sa s biochemičkou Veronikou Hanákovou ponárame do sveta tejto tradičnej slovenskej suroviny. Milujete bryndzovú pomazánku alebo máte radšej halušky? Ktorou bryndzou posypať šalát a ktorá je lepšia na pečenie? V čom je májová ovčia iná a je...
01:00:10
  
30.04.2025

Ak nám na zem padne jedlo, stačí ho ofúkať a zjesť?

Kde sa nachádza najviac škodlivých baktérií? Je pravda, že deti vyrastajúce so psami a ľudia žijúci na vidieku majú pestrejší mikrobióm? A čo takí záhradkári? Musíme všetci začať pracovať s hlinou, aby sme boli zdravší? Do nášho podcastu prijal pozvanie vedec a expert na črevný mikrobióm Martin Hara...
41:55
  
17.04.2025

Vykašlite sa na špenát! Čo jesť, keď máte málo železa?

Melasa, žihľava alebo poriadny špenátový prívarok? Kde hľadať železo? Musíme vylúčiť červené mäso z jedálnička alebo naopak je potrebné zjesť ho viac? Poznáte rozdiel medzi hémovým a nehémovým železom? Ktoré sa lepšie vstrebáva a nachádza sa aj v strave? Prečo vegetariáni alebo vegáni mávajú problém...
37:56
  
02.04.2025

Vláknina v jedle: Ktorá je najlepšia?

Aký je rozdiel medzi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou? Ktoré potraviny obsahujú vlákniny najviac? Oplatí sa ju hľadať len v ovocí a zelenine, alebo je aj v špagetách? Prečo ju vlastne potrebujeme? Zbaví nás zápchy? Zlepší cukor v krvi? Pomôže pri chudnutí? Môže nedostatok vlákniny v strave vplýva...
32:44
  
13.03.2025

Medvedí cesnak je tu! Kedy ho zbierať a aké má účinky?

Rastie na celom Slovensku? Môžeme si ho vykopať a presadiť do záhrady? Vydrží medvedí cesnak aj v kvetináči? Sú jedlé aj kvety? Ako si listy nepomýliť s jedovatou konvalinkou? Čo musíme spraviť ako prvé, keď prídeme domov s nazbieraným medvedím cesnakom? V čom sa líši od klasického kuchynského? V na...
32:12
  
25.02.2025

Ako užívať antibiotiká správne: Pred alebo po jedle?

Čím zapiť antibiotiká? Je lepšie jesť pri ich užívaní ľahké jedlá? Ako je to s citrusmi a mliečnymi výrobkami? Naozaj sa antibiotiká nesmú kombinovať s alkoholom? Prečo je dôležité dodržať predpísanú dĺžku liečby a čo sa stane, ak ich nedoberieme? S farmaceutkou Valériou Višňanskou sme sa rozprávali...
33:17
  
10.02.2025

Zázvor nie je pre každého! Poznáte všetky jeho účinky?

Ako sa správne pripravuje zázvorový čaj? Stačí zaliať koreň horúcou vodou alebo je potrebné ho variť? Môžeme na čaj použiť aj sušený zázvor alebo mletý v podobe korenia? Prečo sa oplatí naliať ho do termosky? Je vhodný aj pre tehotné ženy a deti? Koľko zázvoru by sme mali použiť v čerstvom a koľko v...
42:14
  
28.01.2025

Prírodné antivirotiká: Na herpes, črevnú chrípku či zápal priedušiek?

Cesnak, kajenské korenie, zázvor, echinacea, lipa, oregano či medovka. Máte aj vy doma prírodnú lekárničku a viete, ako ju použiť? Ktorá prírodná trojkombinácia je najlepšia proti virózam a siahne po nej aj fytoterapeutka Daniela Viskupič? Je cesnak naozaj jednotka medzi prírodnými antivirotikami? P...
01:00:08
  
13.01.2025

Odskúšané! Ako schudnúť bez hladovania a námahy?

Rozhodli ste sa, že tento rok naozaj schudnete? Láka vás krabičková diéta, Dukanova, ketodiéta, bezzvyšková, 90-dňová či akákoľvek iná? Potrebujete schudnúť z brucha, zo stehien alebo zadku? Máte po štyridsiatke, päťdesiatke alebo šesťdesiatke? Vyskúšajte jednoduchý plán výživovej špecialistky Zdenk...
01:08:03
  
30.12.2024

Je skryštalizovaný med naozaj zárukou kvality? Ako ho roztopiť a odhaliť falošný?

Ako sa falšuje med v laboratóriu? Môže sa med pokaziť? Ktorý med je najvzácnejší a čo všetko sa dá vyčítať z etikety? Je pravda, že skryštalizovaný med je zárukou kvality? Ako a v čom by sme mali med doma skladovať, čo mu škodí a ako správne skryštalizovaný med opäť skvapalniť? Aj o tom sme sa rozpr...
01:18:42
  
23.12.2024

Lyžica maku každý deň! Bude sa vám z neho lepšie spať?

Prečo by sme mali mať počas Vianoc na stole makové koláče a oplatí sa jesť mak pravidelne? Aké farby maku existujú a ako chutia? Koľko mak vydrží a ako ho uskladniť? Môžeme ho mať v chladničke? Je nutné ho pred uskladnením pomlieť? Do akej nádoby ho nikdy nedávať, lebo v nej napáchne? Ako v obchode...
33:17
  
16.12.2024

Kedy užívať vitamín C? Vylieči chrípku alebo pomôže schudnúť?

Skráti vitamín C prechladnutie? Zvyšuje céčko imunitu okamžite po užití? Má význam jedna veľká dávka raz za čas? Stačí nám jeden pomaranč na deň, aby sme si ho doplnili? Ktorá naša zelenina a ovocie sa oplatí jesť viac ako pomaranče? Je účinok vitamínu C z tabletiek rovnaký ako ten zo stravy? Kto by...
39:35
  
05.12.2024

Nie je horčík ako horčík! Ktorý vás zbaví únavy a od ktorého lepšie zaspíte?

Viete, aký je rozdiel medzi horčíkom a magnéziom? A čo znamená pojem elementárny horčík uvedený na obale výživového doplnku? Mali by ste sa ním riadiť pri kúpe? Máte doma malát, citrát, chelát, bisglycinát, oxid alebo iný? Stačí mať len jeden? Z ktorého vás zaručene preženie? Vedeli ste, že niektorý...
53:36
  
19.11.2024

Ako liečiť suchý a vlhký kašeľ? Ktorý čaj si uvariť ako prvý?

Trápi vás kašeľ? Vypočujte si náš podcast do konca a prestanete kašľať. Je cibuľa s medom všeliek proti kašľu? A čo v prípade, že jedno alebo druhé jesť nemôžeme, lebo nám nerobia dobre? Fytoterapeutka Daniela Viskupič má trik aj pre tých, čo cibuľu nejedia. Ktoré bylinky sú najlepšie, keď cítime, ž...
Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.