95. Vliv výživy na tvorbu akné a kvalitu pleti (Mgr. Andrea Pospíšil Jakešová & Ing. Mgr. Veronika Pourová)
46:04

95. Vliv výživy na tvorbu akné a kvalitu pleti (Mgr. Andrea Pospíšil Jakešová & Ing. Mgr. Veronika Pourová)

25.08.2025

Může výživa opravdu zlepšit kvalitu pleti? Jaké doporučení či vyřazení potravin je jen mýtus, a která doporučení za sebou mají vědeckou evidenci?

V nové epizodě podcastu se podíváme na to, jaké trendy dnes lidé zkouší pro „lepší pleť“, probereme postupy při konkrétních stavech – od akné a suché pleti přes ekzémy až po hojení popálenin.

Dozvíte se, jak glykemický index, mléčné výrobky nebo čokoláda ovlivňují vznik a léčbu akné, a proč u některých lidí mohou mléčné výrobky zhoršovat stav pleti. Řekneme si, zda má smysl snažit se pít co nejvíce vody pro hydrataci, a také proč mají některé populace mimo západní civilizaci nižší výskyt akné.

Vysvětlíme, jaký vliv mají omega-3 mastné kyseliny, zelený čaj nebo káva a zda má tzv. protizánětlivá strava skutečně vědecké opodstatnění. Podíváme se také na to, co (ne)umí pleťové suplementy a jaké je vlastně jejich složení. Blíže se zaměříme na kolagen, jeho zdroje ze stravy a zda existují i rostlinné zdroje, a neopomeneme ani význam vitamínu D.

Na našem www.herohero.co/nehladu se podíváme, jaký vliv má výživa na růžovku nebo lupénku. A kromě toho zde najdete rozebrané vědecké studie na téma vlivu výživy nebo konkrétně čokolády a mléčných výrobků na pleť.

Podcast Podcast O výživě je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.