Mozek, střeva a bakterie. S Mgr. Hanou Sládkovou Kavínovou o mikrobiomu
35:18
Podcast: Loono

Mozek, střeva a bakterie. S Mgr. Hanou Sládkovou Kavínovou o mikrobiomu

22.07.2025

Mikrobiom. Slovo, které slyšíš čím dál častěji, a rozhodně to není jen módní trend. Ve skutečnosti jde o soubor bakterií, virů a hub, které žijí v našem těle a ovlivňují mnohem víc, než si možná myslíme.


S Mgr. Hanou Sládkovou Kavínovou, vedoucí výzkumu v GHC Genetics, si povídáme o tom, co všechno mikrobiom ovlivňuje. Od trávení přes imunitu až po psychiku. Řešíme také jeho souvislost s depresemi, úzkostmi nebo vznikem některých typů rakoviny. A dozvíš se i to, jak složení mikrobiomu ovlivňuje naše geny, jak ho můžeš podpořit výživou a jestli je personalizovaná strava budoucnost prevence.


V timestamps si můžeš vybrat konkrétní téma, které tě zajímá:

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ Timestamps ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

00:00 Intro a představení hosta

02:01 Co to je mikrobiom

03:50 Jaký má mikrobiom vliv na naše tělo

07:04 S jakými onemocnění mikrobiom souvisí

13:52 Osa střeva-mozek

17:19 Testování složení mikrobiomu

21:50 Jak mít zdravý mikrobiom

30:00 Jak se mění mikrobiom v průběhu života

32:20 Mýty o mikrobiomu


📲 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Aplikace Preventivka⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

💛⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Podpoř naši tvorbu na Darujme⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a zapoj se do naší mise



⌨️ Naše sociální sítě:

📱 INSTAGRAM ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ / loonocz ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

📱 FACEBOOK ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ / loonocz ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

📱 TikTok ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ / loonocz ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠


👥 Dnešní host: Paní magistru Hanku Sládkovou Kavínovou ke studiu výživy přivedl sport a potřeba podpořit výkonnost pomocí kvalitní stravy. Tato tematika ji natolik zaujala, že se rozhodla věnovat výživě a zdravotní prevenci i ve svém profesním životě. Její srdeční záležitostí je nutrigenetika a nutrigenomika, obory zabývající se interakcí mezi geny a výživou. V GHC Genetics působí na pozici Senior projektová manažerka.


Tato epizoda vznikla za podpory společnosti GHC Genetics.

Podcast Loono je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Autor:
Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.