S3#18: Tuky a srdce: Opravdu vysoký cholesterol nevadí?
01:35:36

S3#18: Tuky a srdce: Opravdu vysoký cholesterol nevadí?

10.11.2025

Opravdu našemu srdci a cévám nevadí vysoký cholesterol ani nadměrná konzumace nasycených tuků? V nové epizodě IMV Podcastu jsme se rozhodli reagovat na módní trendy a populární tvrzení různých influencerů, lékařů a dokonce i amerického ministra zdravotnictví.

Nejprve jsme si vysvětlili, co znamenají jednotlivé položky v lipidovém profilu, jako je celkový cholesterol, HDL-C, LDL-C, triglyceridy, non-HDL-C, ApoB a Lipoprotein(a) a jaký je význam a role lipoproteinů v našem těle. Následně jsme si podrobně probrali, jak vzniká ateroskleróza, jak k ní přispívají jednotlivé složky výživy (nasycené a nenasycené tuky, cukry, rafinované sacharidy a další) a jaké jsou rizikové faktory rozvoje aterosklerózy (dyslipidémie, hypertenze, kouření, obezita, cukrovka, fyzická inaktivita, alkohol, stres, nedostatek spánku a další). A konečně v poslední části jsme diskutovali známé kontroverzní názory a mýty o cholesterolu a rozvoji srdečních onemocnění.

Na konci epizody jsme tradičně věnovali prostor Vašim dotazům v rubrice Q&A, kde jsme tentokrát odpověděli dotazy na kreatin u těhotných žen a roli BMI v diagnostice obezity. Epizodu najdete na našem YouTube kanálu a na podcast platformách. Pokud se Vám dnešní díl líbil a chcete podpořit naši tvorbu, nakupte na webu Mixit.cz se slevovým kódem IMV, lajkujte video, pište komentáře a sdílejte náš podcast na sociálních sítích! Děkujeme exkluzivnímu partnerovi IMV Podcastu společnosti MIXIT za podporu vědecky podložených informací o výživě a zdravém životním stylu!

Slevový kód: IMVhttps://www.mixit.cz___________________________________► INSTITUT MODERNÍ VÝŽIVY● https://www.facebook.com/modernivyziva ● https://www.instagram.com/institutmodernivyzivy/● https://www.institutmodernivyzivy.cz/ ► LUKÁŠ ROUBÍK● https://www.instagram.com/lukasroubik/► TEREZA VÁGNEROVÁ● https://www.instagram.com/tvagnerova_drdietitian/

___________________________________

#imvpodcast #imvserie3 #vyziva #zdravavyziva #institutmodernivyzivy #podcastcz #fitness

Podcast Institut Moderní Výživy podcast je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.