17:26
Podcast: Dopodrobna
Od šupiek k biosenzorom. Zo zvyškov ovocia a zeleniny vznikajú ekologické senzory
17.07.2024
Kuchynský bioodpad často považujeme za bezcenný. Napriek tomu má obrovský potenciál pre inovatívne využitie. Príkladom toho je zhodnotenie šupiek z ovocia či zeleniny a ich prerod na ekosenzory. V tejto epizóde podcastu DOPODROBNA sa pozrieme na to, ako sa z obyčajného kuchynského bioodpadu stávajú moderné ekosenzory a aký vplyv to má na našu planétu. Porozprávajú vám o tom Alena Opálková Šišková z Ústavu materiálov a mechaniky strojov Slovenskej akadémie vied, vedúci oddelenia polygrafie a aplikovanej fotochémie Slovenskej technickej univerzity Pavol Gemajner, riaditeľ Ústavu materiálu a mechaniky strojov Martin Nosko a Lenka Lorencová z chemického ústavu Slovenskej akadémie vied. Túto epizódu pre vás pripravila Maja Kašiarová.V tejto epizóde sa dozviete: Ako sa z kuchynského bioodpadu vyrábajú ekologické senzory?Ako dlho trvá proces od spracovania odpadu až po finálny produkt?Kde všade nájdu využitie takto vyrobené senzory?
Podcast Dopodrobna je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.
Autor: Rádio Expres
Kategórie: Spravodajstvo a publicistika