Dopodrobna

Dopodrobna

Fakty, rozhovory a analýzy k aktuálnym témam. Spravodajský podcast Rádia Expres Dopodrobna vás zavedie ďalej, než ponúkajú stručné prehľady správ a pomôže vám pochopiť širší kontext udalostí a spoločenského diania. Dopodrobna BAUER MEDIA Slovakia, k.s., Vrútocká 48, 821 04 Bratislava IČO: 357 92 094 Periodicita: občasná EČP: EV 90/23/EPP

Podcast Dopodrobna je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Zoznam epizód (176 epizód)

15:50
  
pred 6 dňami

Prečo sme sa nemali pred Nežnou revolúciou lepšie ako dnes

35 rokov od pádu komunizmu niektorí Slováci upadajú do spomienkového optimizmu. Sú presvedčení o tom, že pred rokom 1989 bolo všetko lacnejšie a celkovo sa mal každý lepšie. Nie je to ale pravda. V tejto časti podcastu Dopodrobna sa dozviete, prečo je v súčasnosti oveľa vyššia životná...
11:32
  
13.11.2024

Nízke platy učiteľov sú dlhodobým problémom. Zmení sa niečo konečne?

Nízke platy slovenských učiteľov patria medzi dlhodobo nevyriešený problém. Dôsledkom je aj to, že stále menej mladých ľudí má o toto povolanie záujem. Chýba tiež veľa nepedagogických zamestnancov. Školskí odborári na čele s Pavlom Ondekom preto znova rokujú s ministrom školstva Tomášom Drucker...
11:14
  
23.10.2024

Európska centrálna banka ohlásila znižovanie úrokov: Čo to znamená pre nás?

Postupné znižovanie úrokov zo strany Európskej centrálnej banky by sa mohlo pretaviť aj do dostupnejších hypoték. Čo to znamená pre bežných dlžníkov, či sa oplatí požiadať o prepočítanie úveru, prípadne o jeho reštart, sa dozviete v tejto časti podcastu Dopodrobna. Vyjadrí sa k t...
11:21
  
16.10.2024

Jedlo nie je samozrejmosťou. Koľko nás stoja potraviny a prečo nimi plytváme?

16. október je vyhlásený za Svetový deň potravy, kedy si pripomíname, že potraviny pre mnohých ľudí nie sú samozrejmosťou. Preto máme príležitosť zamyslieť sa nad naším vzťahom k jedlu. Slovenské potraviny patria medzi njadrahšie v Európskej únii, no stále nimi plytváme. V podcaste bu...
28:30
  
15.10.2024

Nedosiahnuteľná potreba bývať: Ako vieme pomôcť ľuďom bez domova?

Príčiny bezdomovectva sú rôzne a v priebehu času sa menia aj dôvody, pre ktoré sa ľudia ocitajú na ulici. Kým v minulosti to boli rôzne vojny, kolektivizácia, či nepokoje, v súčasnosti vyháňajú ľudí na ulicu ekonomická kríza, strata zamestnania, dlhy, závislosť či nedostatok dostupného býv...
17:49
  
11.10.2024

Aká budúcnosť čaká medveďa hnedého?

Čoraz častejšie počúvame z médií o stretoch medveďa s človekom. Nedávno sa stala tragédia v katastri obce Hybe, keď starší muž po napadnutí medveďom zomrel. Štát na medvede vo veľkom poľuje, v priebehu tohto roka ich bolo podľa envirorezortu zastrelených už 71. Ľudia žijú v strachu a...
14:21
  
04.10.2024

Všetko, čo potrebujete vedieť o tajfúnoch a hurikánoch

Tajfún Krathon na Taiwane, hurikán Helene v Spojených štátoch, či tajfún Jagi v Thajsku. Svet trápia zo všetkých strán ničivé tajfúny a hurikány. Nechávajú za sebou zaplavené domy, zničenú infraštruktúru a v niektorých prípadoch aj obete. V dnešnej epizóde sa dozviete,...
15:20
  
03.10.2024

Sršeň ázijský je už na Slovensku. Je pre nás nebezpečný?

Na Slovensku objavili koncom septembra nový invazívny druh hmyzu – sršňa ázijského. Ten vzbudzuje v Európskej únii obavy. Hrozbou môže byť aj pre alergikov či ovocinárov, keďže spôsobuje škody aj na úrode ovocných drevín a vo viniciach. Nebezpečný vie byť aj pre včelstvá, pretože až 80 percent jeho...
13:23
  
28.08.2024

Počet krádeží v obchodoch rastie. Súvisí to s novelou Trestného zákona?

Časť obchodníkov tvrdí, že v posledných týždňoch stúpol počet krádeží a kradne sa aj drahší tovar. Hoci majú dôkazy, je problém s dolapením zlodejov. Predpokladajú, že dôvodom je novela Trestného zákona, ktorá výrazne zvýšila hranicu malej škody. To znamená, že doteraz sa za trestný čin považov...
16:59
  
21.08.2024

Prečo sa tento rok uskutoční konferencia Globsec v Prahe?

Tento rok sa uskutoční 19. ročník konferencie Globsec. Od svojho vzniku sa stala jednou z najprestížnejších platforiem, kde sa stretávajú svetoví lídri, odborníci a zástupcovia medzinárodných organizácií, aby diskutovali o súčasných výzvach vo svete a hľadali riešenia pre budúcnosť. Doteraz sa táto...
19:50
  
14.08.2024

O dátumoch spotreby a trvanlivosti potravín. Môže sa med pokaziť?

Na obaloch potravín sa najčastejšie uvádzajú dva základné údaje o trvanlivosti potravín - dátum spotreby a dátum minimálnej spotreby. Aký je medzi nimi rozdiel? Čo hrozí, keď konzumujeme potraviny po dátume spotreby? Ako predchádzať plytvaniu potravinami, aké sú mýty a fakty o dátume spotr...
18:33
  
01.08.2024

Slovensko má nedostatok pracovnej sily. Čo sa s tým dá robiť?

Slovensko čelí nedostatku pracovnej sily a situácia je kritická. Ak sa tento problém nezačne urýchlene riešiť, mali by sme sa začať pripravovať na dramatické zníženie životnej úrovne. Prečo to tak je a čo sa s tým dá robiť? Nahradia nás v niektorých odvetviach roboty? V podc...
16:16
  
24.07.2024

Tínedžeri nepoznajú základné marketingové pojmy. Čo sa s tým dá robiť?

Na sociálnych sieťach strávia denne niekoľko hodín, nerozumejú však online reklame a veľmi často nevedia rozlíšiť, kedy ich obľúbený influencer propaguje výrobok alebo ide o bežný príspevok. Hovoríme o tínedžeroch, pre ktorých je mobilný telefón prakticky od detstva bežnou súčasťou každodenného živo...
17:26
  
17.07.2024

Od šupiek k biosenzorom. Zo zvyškov ovocia a zeleniny vznikajú ekologické senzory

Kuchynský bioodpad často považujeme za bezcenný. Napriek tomu má obrovský potenciál pre inovatívne využitie. Príkladom toho je zhodnotenie šupiek z ovocia či zeleniny a ich prerod na ekosenzory. V tejto epizóde podcastu DOPODROBNA sa pozrieme na to, ako sa z obyčajného kuchynského bioodpadu stávajú...
20:56
  
10.06.2024

Klimatické zmeny ohrozujú aj existenciu ľadových jaskýň. Aká je ich budúcnosť?

Klimatické zmeny predstavujú jednu z najväčších výziev, ktorým čelíme v 21.storočí. Jedným z najviac ohrozených útvarov sú ľadové jaskyne. Tieto krehké ekosystémy poskytujú dôležité informácie o histórii našej panéty. V nasledujúcom podcaste Dopodrobna sa pozrieme na to, ako klimatické zmeny ovplyvň...
Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.