Prečo tie isté látky škodia v klobáse a v zelenine nie
12:33
Podcast: Zoom

Prečo tie isté látky škodia v klobáse a v zelenine nie

24.11.2021

Údené a spracované mäso nie je príliš zdravé. Dokonca zvyšuje riziko rakoviny. To sú už vedecké fakty a veľa s tým nenarobíme. No ako je možné, že látky, ktoré sú problémom pri týchto mäsových výrobkoch a sú rovnako v trebárs v zelenine, v tej zelenine už neškodia? Zdá sa, že vedci to konečne vysvetlili.

Tento týždeň v podcaste Zoom zistíme, prečo sú dusitany v mäse problémom, dozvieme sa, ako českí vedci dosiahli míľnik v chémii a pozrieme sa aj na schopnosť orangutanov maľovať.

Krátke správy z vedy:

Vedcov dlho trápila otázka, prečo sa bunky starajú o svoju veľkosť. Nový výskum teraz ukazuje, prečo sú bunky rovnakého typu zhruba rovnako veľké. Zväčšovanie buniek totiž vedie k úpadku ich funkčnosti, konkrétne u kmeňových buniek. Napríklad krvné kmeňové bunky strácajú pri zväčšovaní svoju schopnosť obnovovať červené krvinky.

Nový model pomôže výskumníkom hľadať exoplanéty podobné Zemi. Dokáže totiž predvídať, či na novoobjavenom telese môže fungovať tektonika podobná ako na tej našej. Bez nej by telesá neboli vhodné na život.

Záhadné vesmírne teleso Oumuamua zrejme nie je veľkým kusom vesmírneho ľadu. Jedna z hypotéz totiž tvrdila, že tento medzihviezdny návštevník mohol byť pozostatkom z telesa podobného ako naše Pluto. Nová štúdia hovorí, že takýchto exoPlút je v našej galaxii málo a toto vysvetlenie je nepravdepodobné.

Kozmický prach môže byť zdrojom fosforu, ktorý je kľúčovým pre život tak, ako ho poznáme. Fosfor je totiž zásadný pre biologické molekuly, vrátane DNA aj RNA. Vedci dosiaľ predpokladali, že tento fosfor sa na Zem dostal vďaka meteoritom.

Všetky podcasty denníka SME si môžete vypočuť na jednom mieste na podcasty.sme.sk.

Ak máte pre nás spätnú väzbu, odkaz alebo nápad, napíšte nám na podcasty@sme.sk

Všetky podcasty denníka SME nájdete na sme.sk/podcasty

Podporte vznik podcastu Zoom a kúpte si digitálne predplatné SME.sk na sme.sk/podcast

Odoberajte aj denný newsletter SME.sk s najdôležitejšími správami na sme.sk/suhrnsme

Ďakujeme, že počúvate podcast Zoom.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Podcast Zoom je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Autor: SME.sk
Kategórie: Veda
Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.