Vedci hovoria, aké výhody má dlhé ponocovanie
12:27
Podcast: Zoom

Vedci hovoria, aké výhody má dlhé ponocovanie

04.05.2021

Vstávate radi skoro ráno? Alebo naopak, radšej chodíte neskoro spávať, najlepšie sa vám premýšľa večer až v noci a celý ten nápad s ranným vstávaním vás privádza k nepríčetnosti? Nuž, ľudia môžu byť ranné vtáčatá i nočné sovy a oboje má svoje výhody aj nevýhody.

Tento týždeň v podcaste Zoom zistíme, čo sa spája so skorým ranným vstávaním i ponocovaním, uvidíme, prečo stále nemáme univerzálnu vakcínu proti koronavírusom a dozvieme sa, ako by zloženie vakcín mohlo ovplyvňovať vznik krvných zrazenín.

Krátke správy z vedy

Viac ako 75 % pacientov má po prekonaní ochorenia Covid-19 nejaké následky. Ochorenie môže poškodiť srdcový sval, postihuje cievy, narúša zrážanie krvi a spôsobujú tromboembolizmus. Poškodený môže byť aj centrálny nervový systém, pečeň, pankreas či obličky - nevraviac o depresiách, úzkostiach či posttraumatickej stresovej poruche.

Oblaky mohli kedysi udržať na Marse podmienky vhodné na to, aby na ňom tiekla voda. Nový výskum naznačuje, že, paradoxne, ľadové oblaky mohli udržiavať na červenej planéte akýsi skleníkový efekt, a tým aj Mars dostatočne teplý.

Nová štúdia ukazuje, že aj keď rybám chýbajú niektoré regióny v mozgu spájané u ľudí s bolesťou, neznamená to, že ryby bolesť nepociťujú. Behaviorálne experimenty, napríklad, ukazujú, že vnem bolesti majú.

Tvrdenia o tom, že vlci vytvárajú svorky na čele s alfa párom, môžu byť mýtom. Výskum teraz ukazuje, že príčinou tohto omylu mohol byť fakt, že vedci vlkov v minulosti pozorovali v zajatí a nie v ich prirodzených podmienkach.

Všetky podcasty denníka SME si môžete vypočuť na jednom mieste na podcasty.sme.sk.

Ak máte pre nás spätnú väzbu, odkaz alebo nápad, napíšte nám na podcasty@sme.sk

Všetky podcasty denníka SME nájdete na sme.sk/podcasty

Podporte vznik podcastu Zoom a kúpte si digitálne predplatné SME.sk na sme.sk/podcast

Odoberajte aj denný newsletter SME.sk s najdôležitejšími správami na sme.sk/suhrnsme

Ďakujeme, že počúvate podcast Zoom.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Podcast Zoom je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Autor: SME.sk
Kategórie: Veda
Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.