Zdravý zo stravy

Zdravý zo stravy

Zdravý zo stravy je podcast, ktorý rozpráva o skutočnej a nedocenenej hodnote zdravej výživy a životného štýlu. Spoločné v ňom odhalíme spôsob ako sa chrániť pred chorobami a zvrátiť ich priebeh. Nahliadneme na váš tanier a pomocou prevratných vedeckých štúdií a výskumov vám ponúkneme iný pohľad na jeho obsah.

Podcast Zdravý zo stravy je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Zoznam epizód (25 epizód)

04:12
  
11.12.2022

25. Ako teda žiť zdravo

Zdravý životný štýl nie je len o strave. V tejto epizóde sa zamýšľam najmä, akú starostlivosť potrebuje naše telo a ako by sme mali pristupovať k nášmu zdraviu.
07:25
  
27.11.2022

24. Pitný režim

Tekutiny sú pre nas kľúčové pre prežitie. Koľko vody máme denne vypiť? Ako zistíme, či sme dostatočne hydratovaný? A aký ma vplyv nedostatok vody na našu výkonnosť?
05:13
  
20.11.2022

23. Ako na chutný šalát?

Šalátom často opovrhujeme, pretože ho jedávame „nedorobený”. Ponúkam vám zopár tipov, ktoré vám pomôžu dostať šalát na úplne inú úroveň a urobiť z neho chutné a plnohodnotné jedlo.
08:27
  
06.11.2022

22. Zdravé dezerty

Dezerty, ako ich mnohí z nás poznajú, sú plne rafinovaného cukru, nezdravých tukov a bielej múky. Táto epizóda vám ponúkne iný pohľad na ne. Vysvetlím v nej napríklad ako osladiť dezert bez cukru, aké múky používať alebo, čo pridať do dezertu, aby mal väčšiu nutričnú hodnotu.
09:47
  
23.10.2022

21. Dlhovekosť vďaka orechom

V znamení jesene som sa rozhodla túto epizódu venovať orechom. Plodom, ktore predlžujú život. Povieme si o ich zdravotných benefitoch a priblížime si ich jednotlivé druhy.
06:43
  
09.10.2022

20. Kuchár v stredoveku

Do rúk sa mi dostala kniha „Kuchár v stredoveku“. Kniha, ako jej názov napovedá, rozpráva o kuchároch, jedle a stolovaní v stredoveku.
06:58
  
02.10.2022

19. Plýtvanie jedlom a Ako sa varilo v stredoveku?

V súčastnosti je plýtvanie jedla veľkým celosvetovým problémom. Ako tomu zabránili v minulosti? Čo s tým môže urobiť naša domácnosť? Ako využiť aj „odpad” z domácnosti?
10:39
  
30.07.2022

18. Sprievodca lesom alebo ako nezahynúť v lese hladom

Kniha „Sprievodca lesom” od nemeckého autora menom Peter Wohlleben poskytne čitateľom iný pohľad na les a prírodu. Autor píše, medzi iným, aj o tom čo v lese jesť a nejesť v prípade núdze …
10:45
  
24.07.2022

17. Ako si odľahčiť batoh na turistike

Leto býva obdobím pre náruživých ale i príležitostných turistov. O tom, aké potraviny si na turistiku zabaliť, aby sme svoj batoh čo najviac odľahčili a zároveň jedli plnohodnotne a pestro, sa dozviete v tejto časti.
05:39
  
29.06.2022

16. Liečivá sila bylín

Po zime sa konečne môžeme tešiť z blahodárnych účinkov divorastúcich alebo doma vypestovaných bylín. V epizóde budem rozprávať o medveďom cesnaku, pŕhľave a mäte. Troch rastlinách, nabitými prospešnými látkami, ktoré nám pomôžu posilniť imunitu.
07:59
  
01.05.2022

15. Čokoláda - pokrm bohov

Čokoláda je vari jedna z najobľúbenejších maškŕt na svete. Plody kakaovnika majú bohatú históriu. A nielen to, prekvapia aj svojou bohatou nutričnou hodnotou. Dnešná epizóda vám ponúkne bližší pohľad na jej počiatky, zdravotné benefity a poskytne pár rád pri výbere čokolády. Vyrobilo štúdio SYTEV. w...
07:35
  
24.04.2022

14. Olivový olej

Tuky sú v našej strave nevyhnutné. Je ale olivový olej tuk, ktorý môžeme konzumovať denne? Aké benefity ponúka? A ako si vybrať ten správny? V epizóde sa dozviete všetko, čo by ste o olivovom oleji mali vedieť. Vyrobilo štúdio SYTEV. www.sytev.sk
06:02
  
16.04.2022

13. Tuky v potravinách

Tuk je ako súčasť potravy veľmi cenná a potrebná látka. Ja však potrebné vedieť, ktoré tuky nám prospievajú a ktoré naopak škodia. V epizóde sa môžete dozvedieť viac o tom, ako ich naše telo spracováva, ako sa nám vstrebávajú do tela, a najmä, ktoré potraviny pre nás predstavujú ich kvalitný zdroj....
07:52
  
27.03.2022

12. Denná dvanástka

Ľanové semienka, orechy, listová zelenina, ovocie, strukoviny, ... Toto všetko by sme mali jedávať na dennej báze. V dnešnej epizóde vám predstavím spôsob ako začleniť do svojho jedálnička všetko, čo by mal obsahovať. Vyrobilo štúdio SYTEV. www.sytev.sk
06:48
  
13.03.2022

11. Pestrý jedálniček

Poznáte ten pocit, keď stále jete dookola to isté? O tom, aká pestrá by mala byť naša strava a prečo by sme mali jedávať široké spektrum potravín sa dozviete v dnešnej epizóde podcastu. Vyrobilo štúdio SYTEV. www.sytev.sk
08:38
  
20.02.2022

10. Recenzia: Toto nie je kuchárska kniha

Kniha „Toto nie je kuchárska kniha” od slovenského autora Jozefa Kolejáka vie už na poličke očariť krásnym grafickým spracovaním. Aj keď sa nezaoberá priamo zdravej výžive, rozpráva nám zaujímavý príbeh plodín, tých obyčajných, ale i exotických. Vyrobilo štúdio SYTEV. www.sytev.sk
03:36
  
07.02.2022

9. Vláknina

Čo by ste mali vedieť o vláknine? Vláknina zohráva v našich črevách veľmi dôležitú úlohu. Jej nedostatok v strave môže spôsobiť väčšie škody, ako ste si možno mysleli...
07:15
  
28.01.2022

8. Prečo by ste nemali šúpať jablko?

Existuje významná skupina chemických látok, ktoré spomaľujú proces starnutia. Na našich tanieroch by sa mali vyskytovať dennodenne, aj keď to tak mnohokrát nebýva. O ich benefitoch a spôsobe začlenenia do jedálnička sa dozviete v novej epizóde.
08:16
  
14.01.2022

7. V krajine bielkovín

Ľudia, ktorí sa rozhodnú pre rastlinnú stravu, sa ešte aj dnes pýtajú, „A kde vezmem bielkoviny?“, ako keby ich rastliny neobsahovali. Sú rastlinné potraviny dostatočným zdrojom bielkovín? Môžu nám živočíšne bielkoviny škodiť viac, ako sme si mysleli, alebo musia stále tvoriť podstatnú časť nášho je...
05:03
  
30.12.2021

6. Sladká predzvesť Vianoc - medovníky

Medovníky pečieme každý rok, ale o ich histórií vie málokto. Ako dávno siaha história medovníkov? Sú pravé medovníky s maslom alebo bez neho? Aký je rozdieľ medzi perníkom a medovníkom?
06:53
  
21.12.2021

5. Vianočná hostina v minulosti 2

Aj v tejto epizóde budeme pokračovať s témou vianočnej večere v minulosti. Dozviete sa napríklad, ktoré koláče nesmeli chýbať pri sviatočnom stole, či sa jedol šalát s majonézou a napokon, z koľkých chodov pozostávala celá hostina.
11:50
  
17.12.2021

4. Vianočná hostina v minulosti

V dnešnej epizóde si priblížime, z akých chodov pozostávala vianočná hostina v minulosti. Aj keď vtedy neexistovali chladničky, na uchovanie potravín alebo lekárne s výživovými doplnkami, naši predkovia vedeli ako si získať vitamíny. Ktoré potraviny boli pre nich tak cenné?
11:43
  
12.12.2021

3. Ako si vybrať zdravé pečivo?

Výber zdravého pečiva je komplikovanejšie než sa na prvý pohľad môže zdať. V dnešnej epizóde vám ukážem ako sa zorientovať v množstve pekárenských výrobkov, ktoré nám obchodné reťazce ponúkajú. Ponúknem vám zároveň tipy na konkrétne druhy pečiva, ktoré si kupujem pravidelne.
06:38
  
14.11.2021

2. Celozrnné obilniny

Dôležitý vplyv celozrnných obilnín pre človeka sa zistil už v 19. storočí. Ľudia umierali, pretože začali na miesto celozrnnej ryže konzumovať bielu. Dnes už vieme aké sú pre nás celozrnné výrobky dôležité. Poučili sme ale z chyby, ktorej sa dopustili naši predkovia?  Práve v dnešnej epizóde sa...
07:27
  
31.10.2021

1. Podceňovaná sila a benefity

Strava má na naše zdravie zrejme väčší vplyv ako ste si doposiaľ mysleli. V prvej epizóde sa v krátkosti pozrieme na jej podceňovanú silu a benefity, ktoré nám ponúka.
Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.