565. Pripravte sa na ďalší silný alergén v ovzduší! Regionálne peľové spravodajstvo na víkend a 14. týždeň
03:26
Podcast: Zdravie

565. Pripravte sa na ďalší silný alergén v ovzduší! Regionálne peľové spravodajstvo na víkend a 14. týždeň

27.03.2025
www.alergia.sk
www.pelovespravodajstvo.sk

Výrazná zrážková činnosť v aktuálnom dvanástom kalendárnom týždni sa opäť odrazila na peľovej situácii v rámci regiónov celého Slovenska. V ovzduší sa ojedinele lokálne vyskytovali vysoké denné koncentrácie peľu, ale na východe Slovenska sa celý týždeň niesol v znamení nízkych koncentrácií peľu v ovzduší. Čo sa týka druhového spektra, tak na väčšine územia dominoval peľ drevín z čeľadí cyprusovité- tisovité a peľ topoľa. Peľ liesky a jelše už len ojedinele dosiahol alergiologicky významné denné hladiny na strednom a severnom Slovensku. Peľ topoľa dosiahol najvyššiu dennú hladinu v Bratislave, Žiline a Nitre. Monitorovacia stanica v Banskej Bystrici zachytila najvyššiu dennú koncentráciu drevín z čeľade cyprusovité-tisovité. Najvyššie hladiny peľu jaseňa zaznamenali v Bratislave a v Nitre. Monitorovacie stanice v Bratislave, Trnave, Nitre a Banskej Bystrici zachytili prvé peľové zrná brezy. Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval peľ duba, hrabu, brestu, javora a vŕby. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a vplyvom zvýšenej vlhkosti ich denné koncentrácie začali stúpať.

Prognóza peľovej situácie na víkend a začiatok 14.týždňa.

Vzhľadom na predpovedané počasie, predpokladáme kolísavé hodnoty denných koncentrácií peľu v ovzduší. Všeobecne môžeme konštatovať, že počas daždivých dní sa v ovzduší vyskytujú nízke hladiny peľu. Peľová sezóna liesky a jelše končí a alergiologicky významné denné koncentrácie ich peľu sa môžu ojedinele vyskytnúť na strednom a severnom Slovensku vďaka peľu transportovanému z horských oblastí. Peľová sezóna topoľa a drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité prešla svojim vrcholom a výskyt ich peľu v ovzduší má klesajúcu tendenciu. Stúpnu denné koncentrácie peľu hrabu, duba, jaseňa, javora a vŕby. Pomaly bude pribúdať peľ ďalšieho silného alergénu – brezy. Zvýšená vlhkosť je predpokladom pre nárast denných hladín spór húb (plesní).

Podcast Zdravie je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.