#32 Špeciál | Všetko, čo ste chceli vedieť o mede – s včelárom Tomášom Blaškovičom 2/2
31:40

#32 Špeciál | Všetko, čo ste chceli vedieť o mede – s včelárom Tomášom Blaškovičom 2/2

19.12.2024

V druhej časti decembrovej epizódy podcastu Záhrada sa opäť ocitneme vo svete včiel. Tentokrát sa však zameriame na výsledok ich práce – med. Včelár Tomáš Blaškovič podrobne vysvetľuje, ako med vzniká a aké druhy poznáme. Chutí med z rôznych rastlín inak, a ak áno, aké sú rozdiely v jeho zdravotných benefitoch?

Tomáš objasňuje, čo je pastovaný med, na čo si dať pozor pri kúpe medu od včelára alebo v supermarkete, a tiež vysvetľuje, či laik dokáže rozpoznať kvalitný produkt. Rozprávame sa aj o tom, či sa môže pokaziť. Zasvätí nás tiež do procesov, ktoré prebiehajú v mede, ako je jeho kvasenie a kryštalizácia.

Odpovedá aj na otázku, ktoré sú najlepšie spôsoby skladovania medu a vyvracia viaceré mýty. A čo je pravdy na tom, že by sme ho nemali dávať do horúceho nápoja? Rozprávame sa tiež o Vianociach a dôležitej úlohe medu v tradíciách.

Nenechajte si ujsť ani predchádzajúcu epizódu podcastu Záhrada (#32), v ktorej sa venujeme téme včiel a opeľovačov.

Prajeme vám príjemné počúvanie!

---

Ak sa vám podcast Záhrada páči, budeme veľmi radi, keď ho pošlete aj vašim priateľom. Možno sa v ňom taktiež dozvedia dôležité informácie o ich záhrade.

Trápi vás nejaký problém v záhrade? Poraďte sa s inými záhradkármi na záhradkárskom fóre, stačí kliknúť na ⁠⁠⁠⁠https://www.zahrada.sk/forum/⁠⁠⁠⁠.

Podcast Záhrada vychádza pod hlavičkou Vydateľstva Jaga, ktoré vydáva populárne časopisy, ako sú Urob si sám – Záhrada, Môj dom či ASB.

Sledujte nás na ⁠⁠⁠⁠https://www.zahrada.sk/⁠⁠⁠⁠ a na sociálnych sieťach:

---

00:00 | Úvod

00:45 | Ako rozoznať kvalitný med? Dá sa kúpiť aj v supermarkete?

04:07 | Môže sa med pokaziť? Kvasenie a kryštalizácia medu.

09:25 | Skladovanie medu

10:00 | Ktorý med je najzdravší?

13:35 | Pastovaný med

15:28 | Aké druhy medu poznáme? Nektárové a medovicové medy.

22:00 | Najobľúbenejší druh medu Tomáša Blaškoviča

23:33 | Zohrievanie medu

26:20 | Zdravotné benefity medu

30:11 | Med ako tradičný symbol Vianoc

31:00 | Záver

Podcast Záhrada Podcast je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.