Experti znížili odhad rastu ekonomiky (26.9.2025 12:30)
26:58
Podcast: Z prvej ruky

Experti znížili odhad rastu ekonomiky (26.9.2025 12:30)

26.09.2025
Hostia: Miroslav Gavura (vedúci Oddelenia prognóz a modelov NBS) a Branislav Žúdel (riaditeľ Odboru makroekonomických analýz a prognóz IFP). | NBS znížila odhad ekonomického rastu v tomto roku na 0,8 %, na jar ešte rátala s 1,2-percentným rastom. Tempo rastu by malo v budúcom roku ďalej klesať. Vplyv konsolidácie na verejné financie bude podľa NBS menší, ako predpokladá ministerstvo financií - dosiahne len 1,6 miliardy eur namiesto komunikovaných 2,7 miliardy. Centrálna banka aktuálne predpokladá, že v prognózovanom období príde Slovensko asi o 30-tisíc pracovných miest. Inflácia zostane v dôsledku čiastočného uvoľňovania cien energií pre domácnosti podľa NBS zvýšená, okolo 3,5 %. Zhoršenú kondíciu ekonomike predikujú aj analytici IFP na MinFin. Aj podľa nich vzrastie hrubý domáci produkt v roku 2025 len o 0,8 %. V roku 2026 by sa malo tempo rastu zvýšiť na 1,3 %, pomôcť majú najmä zdroje z plánu obnovy. Nezamestnanosť sa v dôsledku nižšieho dopytu po práci v budúcom roku mierne zvýši na 5,6 %. IFP v aktuálnej prognóze očakáva, že inflácia v tomto roku zrýchli na 4,1 %. Z čoho plynie rozdielny odhad budúceho vývoja tempa rastu slovenskej ekonomiky? Ako hodnotíte riziko, že pri nízkom raste sa zvýši tlak na verejné financie (dlh, ratingy) a že to vyústi do vyšších obslužných nákladov dlhu? Zdieľa MinFin skepsu NBS (a RRZ) v očakávanej miere vplyvu konsolidácie na verejné financie? Možno očakávať v budúcom roku rast miezd aj v kontexte konsolidačných opatrení a ako sa odrazí v reálnych príjmoch domácností? Budú domácnosti naďalej schopné držať svojou spotrebou ekonomiku nad vodou? Aké konkrétne sektory budú najviac ovplyvnené predikovanou stratou pracovných miest? Aké nástroje politiky trhu práce sú podľa vás najefektívnejšie a mali by byť prioritou už teraz? | Experti znížili odhad rastu ekonomiky. | Moderuje: Juraj Jedinák; | Diskusiu Z prvej ruky pripravuje Slovenský rozhlas, Rádio Slovensko, SRo1. Vysielame každý pracovný deň o 12:30 v Rádiu Slovensko.

Podcast Z prvej ruky je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Autor: STVR
Kategórie: Správy
Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.