29:32
Podcast: Vedecký podcast SAV
#78 Dušana Dokupilová • Čo je zdravé je aj ekologické
13.12.2024
Priemerný Slovák ročne vyprodukuje 85 kilogramov potravinového odpadu, z čoho väčšina, 63 kíl, je vytvorená v domácnosti. Do tejto skupiny patrí aj pečivo, použiteľné či dokonca zabalené potraviny. Táto štatistika je pre nás veľmi smutná, ale vieme ju ovplyvniť. Aj to povedala v našom podcaste dátová analytička Dušana Dokupilová z Prognostického ústavu Centra spoločenských a psychologických vied SAV, v. v. i.
Doktorka Dokupilová je odborníčka na matematické modelovanie a klimatickú zmenu a v našej predvianočnej epizóde nám rozprávala aj o tom, ako môžeme pozitívne ovplyvniť našu uhlíkovú stopu jednoduchými rozhodnutiami – od vedomého nakupovania až po lokálne zdroje. Dozvedeli sme sa aj o význame znižovania emisií skleníkových plynov, ekologických alternatívach k darčekom a potravinám, a predstavila nám Zero Emission Model, ktorý navrhuje riešenia na dosiahnutie uhlíkovej neutrality Slovenska do roku 2050.
Ako Slovensko zvláda výzvy potravinového odpadu a energetickej chudoby? Aké kroky by sme mali podniknúť na zníženie negatívneho dopadu na planétu? A prečo je vedomé nakupovanie výhodné nielen pre životné prostredie, ale aj pre naše vzťahy? Odpovede nájdete v tejto inšpiratívnej epizóde, ktorú si môžete nielen vypočuť, ale aj pozrieť. Nájdete ju, rovnako ako aj predošlé, na YouTube kanáli SAV.
Prajeme príjemné počúvanie/sledovanie :)
Podcast Vedecký podcast SAV je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.
Autor: akademiavied
Kategórie: Veda