[Diskusný Klub] Policajný ostreľovač: Pri najnáročnejších akciách môžeš čakať aj 12 hodín v mrazoch
33:36

[Diskusný Klub] Policajný ostreľovač: Pri najnáročnejších akciách môžeš čakať aj 12 hodín v mrazoch

25.07.2021

„K zbraniam som začal inklinovať, keď som bol malý chlapec. Od otca som dostal rozobraté náboje do guľometu. Po absolvovaní základnej vojenskej služby som sa rozhodol nastúpiť k polícii a tiež, že chcem pracovať so zbraňami. Čiže to bolo moje prvé rozhodnutie,“ vysvetľuje profesionálny ostreľovač v Diskusnom klube so Šimonom Žďárskym svoju motiváciu, prečo si vybral toto povolanie. Pre svoju bezpečnosť počas celého rozhovoru ostáva v anonymite. Hovorí, že pri presnej streľbe je dôležité aby sa človek naučil vydržať sám so sebou a prispôsobil sa danej situácii. „Väčšinou ostrelovací tím pracuje vo dvojici, ako ste to videli niekde vo filmoch. Je to strelec a pozorovateľ. Samozrejme títo dvaja musia vedieť zastávať obe funkcie a musí to byť vymeniteľné. Pretože pozície je po čase potrebné prestriekať,“ hovorí a dopĺňa, že samotný čas závisí od poveternostných podmienok. Pre ostreľovača totiž nepredstavuje problém iba zima, ale aj nadmerné teplo. V jednej pozícii totiž musí vydržať až 5-6 hodín bez pohnutia. Okrem fyzických daností je pri ostreľovačoch dôležitý aj psychický stav jedinca. Musí mať pokoru, chuť učiť sa a trpezlivosť. Niekedy sa totiž čas môže predĺžiť aj na 12 hodín, pričom treba počítať so zimou, dažďom alebo horúčavami. Nepostrádateľnou vlastnosťou sú však najmä strelecké vlastnosti. Profesionálny snajper by mal vedieť dostreliť by pri rukojemníckych drámach okolo 150 metrov. „Sú však aj situácie, kde je krytie tímu a tam sa môže pozícia ostreľovača od epicentra premiestniť aj na 500 metrov, aby kryl tím. Čiže aby mal správny rozhľad na danú situáciu. Ak treba ísť na WC, treba to vykonať niekde v tom mieste. Je to o tom, že človek nemôže byť citlivka,“ dodáva. To všetko a oveľa viac ti prináša Startitup Diskusný Klub.

Podcast Startitup podcasty je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.