[Podcast s Romčom] Profesionálny pekár: Slováci pečivo milujú, kvalitný chlieb však len tak nenájdeš
41:28

[Podcast s Romčom] Profesionálny pekár: Slováci pečivo milujú, kvalitný chlieb však len tak nenájdeš

14.06.2021

Hosťom podcastu je šéf pekár YEME Ján Turinič. Rozprávali sme sa na tému blízkej všetkým Slovákom, a tým je chlieb a pečivo. Ján ti prezradí, aký je rozdiel medzi pšeničným, ražným či špaldovým chlebom a aj to, že celozrnný chlieb si vieš upiecť z rôznych obilnín. Pridáva však, že veľa pekární, ktoré využívajú polotovary, často pridávajú slad na dofarbovanie pečiva, čo môže dnes u zákazníka budiť dojem, že ide o kvalitný tmavý chlieb. Existuje však jeden tip, ako môžeš zistiť, či ide o skutočné celozrnné pečivo alebo len to dofarbené.  Ako vníma Ján Turinič obľúbený a jednoduchý typ pečiva, ktorým je biely rohlík? Ján hovorí, že on by ho z ponuky vyradil, ale Slováci ho vo veľkom nakupujú. Aký chlieb je v YEME napredávanejší?  Ján ti prezradí, aký je proces výroby kvalitného chleba a pečiva, a na čo by si pri príprave nemal určite zabudnúť. Najdôležitejšie je kvasenie v správnej teplote a dostatočné zrenie. Následne sa musí cesto dobre rozmiešať a potom prichádza pečenie v remeselnej peci. Na elektrické pece môžeš pri pravom remeselnom chlebe zabudnúť. Tie najkvalitnejšie francúzske pekárne pečú stále na dreve a podobne je tomu aj v YEME.  Čo si profesionálny pekár myslí o kváskovaní, ktoré sa stalo veľkým hitom najmä cez koronu? Dá sa doma upiecť naozaj kvalitný chlieb? Majú dnes mladí ľudia záujem o povolanie pekára, a čo všetko musí takýto človek vedieť? Ak si myslíš, že ide o jednoduchú prácu, vypočuj si tento podcast a zistíš, že pekárstvo môže byť skutočným umením.

Tento podcast vznikol v spolupráci s YEME.

Podcast Startitup podcasty je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.