[Podcast s Romčom] Profesionálny pekár: Slováci pečivo milujú, kvalitný chlieb však len tak nenájdeš
Hosťom podcastu je šéf pekár YEME Ján Turinič. Rozprávali sme sa na tému blízkej všetkým Slovákom, a tým je chlieb a pečivo. Ján ti prezradí, aký je rozdiel medzi pšeničným, ražným či špaldovým chlebom a aj to, že celozrnný chlieb si vieš upiecť z rôznych obilnín. Pridáva však, že veľa pekární, ktoré využívajú polotovary, často pridávajú slad na dofarbovanie pečiva, čo môže dnes u zákazníka budiť dojem, že ide o kvalitný tmavý chlieb. Existuje však jeden tip, ako môžeš zistiť, či ide o skutočné celozrnné pečivo alebo len to dofarbené. Ako vníma Ján Turinič obľúbený a jednoduchý typ pečiva, ktorým je biely rohlík? Ján hovorí, že on by ho z ponuky vyradil, ale Slováci ho vo veľkom nakupujú. Aký chlieb je v YEME napredávanejší? Ján ti prezradí, aký je proces výroby kvalitného chleba a pečiva, a na čo by si pri príprave nemal určite zabudnúť. Najdôležitejšie je kvasenie v správnej teplote a dostatočné zrenie. Následne sa musí cesto dobre rozmiešať a potom prichádza pečenie v remeselnej peci. Na elektrické pece môžeš pri pravom remeselnom chlebe zabudnúť. Tie najkvalitnejšie francúzske pekárne pečú stále na dreve a podobne je tomu aj v YEME. Čo si profesionálny pekár myslí o kváskovaní, ktoré sa stalo veľkým hitom najmä cez koronu? Dá sa doma upiecť naozaj kvalitný chlieb? Majú dnes mladí ľudia záujem o povolanie pekára, a čo všetko musí takýto človek vedieť? Ak si myslíš, že ide o jednoduchú prácu, vypočuj si tento podcast a zistíš, že pekárstvo môže byť skutočným umením.
Tento podcast vznikol v spolupráci s YEME.
Podcast Startitup podcasty je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.