Kocáb: V 1989 bolo jednoduchšie pochopiť, kto je dobrý a kto zlý. Dnes je situácia neprehľadná
33:35
Podcast: Rozhovory ZKH

Kocáb: V 1989 bolo jednoduchšie pochopiť, kto je dobrý a kto zlý. Dnes je situácia neprehľadná

14.11.2022

“Z hľadiska intelektuálnej úrovne bola situácia prehľadnejšia. Aj jednoduchším ľuďom bolo jasné, že ten totalitný systém je negatívny. A všetci sme sa spájali v rámci možností, v rámci osobnej odvahy, strachu. Ale všetci sme sa spájali v spoločnom odpore proti komunistom. Dnes celkom nie je jasné, kto proti komu bojuje. 


Znepriatelených strán je veľa aj nápadov je veľa. Niektorí si myslia, že ľudské práva sa dajú vymeniť za ekonomickú prosperitu. Každý stojí na trocha inej strane. Situácia je neprehľadná, hrá tam rolu aj obava o osobnú existenciu. Dnes je situácia neprehľadná, vtedy bola relatívne prehľadná. 


Bolo to jednoduchšie v nasmerovaní odporu, zložitejšie bolo rozpútať ten odpor. Mali políciu, milície, vojakov. Nárok na odvahu bol v tej dobe väčší, ale pochopiť situáciu, že kto je ten dobrý a zlý, bolo jednoduchšie,” hovorí Michael Kocáb o tom, prečo je dnes ťažšie zjednotiť spoločnosť aj proti jasnému zlu. 


"Každý by mal ísť voliť. Ale niekedy sa môže stať, že nemá kandidáta. Ak by napríklad v druhom kole zostal generál Pavel a Babiš, tak by som tiež nešiel voliť. Tu by som si musel vyberať medzi čertom a Belzebubom," hovorí Kocáb o prezidentských voľbách v Česku. 


Aké je to vidieť dokument o sebe? Aké výzvy sme nezvládli po novembri 1989? A prečo aj niektorí disidenti majú sentiment k Rusku? Vypočujte si rozhovor Zuzany Kovačič Hanzelovej s osobnosťou Novembra, bývalým ministrom pre ľudské práva a rockerom Michaelom Kocábom. 

Newsletter Zuzany Kovačič Hanzelovej: https://komentare.sme.sk/t/9122/zkh-pise

Ak máte pre nás spätnú väzbu, odkaz alebo nápad, napíšte nám na podcasty@sme.sk

Všetky podcasty denníka SME nájdete na sme.sk/podcasty

Podporte vznik podcastu Rozhovory ZKH a kúpte si digitálne predplatné SME.sk na sme.sk/podcast

Odoberajte aj denný newsletter SME.sk s najdôležitejšími správami na sme.sk/suhrnsme

Ďakujeme, že počúvate podcast Rozhovory ZKH.

Podcast Rozhovory ZKH je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.