Vedátor Kováčik: Čierne diery môžu byť najžiarivejšie miesta galaxií
29:22
Podcast: Rozhovory ZKH

Vedátor Kováčik: Čierne diery môžu byť najžiarivejšie miesta galaxií

19.07.2022

"Čierne diery sú na papieri najtmavšie objekty vo vesmíre. Mali by všetko pohlcovať. Ale ako do nich ten materiál padá, trením sa zohrieva na také vysoké teploty, že začne žiariť. Zároveň je časť z toho materiálu vytrhnutá do okolia do takých dvoch trysiek, hore alebo dole, podľa toho, aká je rotácia čiernej diery. 


Čierne diery, keď sú dosť veľké, sú typicky vybavené veľmi žiariacim okolím. Je veľmi dôležité pochopiť, aký majú vplyv na chod galaxií. Postupne zisťujeme, že tým, ako rozdýchavajú chod v galaxii, sú tlčúce srdce galaxií," hovorí Samuel Kováčik, teoretický fyzik a Vedátor, o Webbovom teleskope. 


"Čím ďalej sa pozeráme, tým viac sa pozeráme do minulosti. Ľudia to občas trocha preženú a povedia, že každá hviezda, ktorú vidíš na oblohe, už neexistuje. V skutočnosti takmer všetky hviezdy, ktoré vidíme voľným okom, sú vzdialené stovky alebo tisíce svetelných rokov. To všetko je vidno. 


Ale pozeráme sa do minulosti. Pozeráme sa, ako tá hviezda vyzerala v čase, keď tu bol stredovek. A je pár miest na oblohe, kde sa dajú vidieť objekty, ktoré sú vzdialené milióny svetelných rokov.


Teleskopom teda dovidíme na miliardy svetelných rokov ďaleko. To znamená, že sa pozeráme na veci, z ktorých k nám svetlo išlo, keď slnko neexistovalo," dodáva Kováčik. 


Čo sme videli na prvých fotkách z Webbovho teleskopu? Čo bolo zatiaľ na nich najzaujímavejšie? Aké objavy sa očakávajú? A nehrozí, že sa Webbov teleskop poškodí? Vypočujte si rozhovor Zuzany Kovačič Hanzelovej s teoretickým fyzikom Samuelom Vedátorom Kováčikom. 

Newsletter Zuzany Kovačič Hanzelovej: https://komentare.sme.sk/t/9122/zkh-pise

Ak máte pre nás spätnú väzbu, odkaz alebo nápad, napíšte nám na podcasty@sme.sk

Všetky podcasty denníka SME nájdete na sme.sk/podcasty

Podporte vznik podcastu Rozhovory ZKH a kúpte si digitálne predplatné SME.sk na sme.sk/podcast

Odoberajte aj denný newsletter SME.sk s najdôležitejšími správami na sme.sk/suhrnsme

Ďakujeme, že počúvate podcast Rozhovory ZKH.

Podcast Rozhovory ZKH je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.