Architektka Londáková: Búranie Istropolisu je absurdné, v Štokholme by sa to nestalo
25:21
Podcast: Rozhovory ZKH

Architektka Londáková: Búranie Istropolisu je absurdné, v Štokholme by sa to nestalo

18.01.2022

"Istropolis by v Štokholme nezbúrali. V tomto je tu veľmi dobrý príklad. Štokholmský Kulturhuset, ktorý je taký kultúrny dom v centre mesta, je rovnako neskoro modernistická stavba ako Istropolis, funkčne podobná. A iba nedávno prešla kompletnou technickou rekonštrukciou a získala aj ocenenie za architektúru, čosi ako slovenský CE ZA AR.


Nikomu ani nenapadlo, že preto, že potrebuje nejaké technické upgradeovanie, by sme stavbu mali zbúrať,"  hovorí architektka Andrea Londáková, ktorá študovala na UCL v Londýne, na Kráľovskom technickom inštitúte v Štokholme a momentálne pracuje v renomovanom švédskom ateliéri LLP, ktorý sa špecializuje na navrhovanie verejných stavieb. 


"Mám problém s tým, že navrhovaný projekt nemá nič spoločné s tým miestom. Mala by som problém aj s iným ateliérom, pretože my si jednoducho, z hľadiska klimatickej krízy, nemôžeme dovoliť búrať stavby hlava nehlava a už vôbec nie takého rozsahu ako Istropolis. Stavebný priemysel je 40 percent zo skleníkových plynov. 


Navyše Istropolis je kongresové centrum, je tam 10 funkčných sál, je to zdravá stavba. To, že ideme búrať funkčnú stavbu s kongresovým centrom, na novú stavbu s kongresovým centrom mi príde absurdné, navyše, ak je tá stavba aj vysokej architektonickej hodnoty," dodáva Londáková. 


Prečo si nevážime kvalitnú modernú architektúru? Ako by ideálne vyzerala modernizácia Istropolisu? Dá sa ešte zachrániť? A ako sa správame k ostatným moderným pamiatkam na Slovensku? Vypočujte si rozhovor Zuzany Kovačič Hanzelovej s Andreou Londákovou, slovenskou architektkou v švédskom ateliéri LLP. 

Ak máte pre nám spätnú väzbu, odkaz alebo nápad, napíšte nám na podcasty@sme.sk

Všetky podcasty denníka SME nájdete na sme.sk/podcasty

Podporte vznik podcastu Rozhovory ZKH a kúpte si digitálne predplatné SME.sk na sme.sk/podcast

Odoberajte aj denný newsletter SME.sk s najdôležitejšími správami na sme.sk/suhrnsme

Ďakujeme, že počúvate podcast Rozhovory ZKH.

Podcast Rozhovory ZKH je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.