Športový vedec Sedliak: Nejde o kapra so šalátom, ale čo jeme celé dva týždne sviatkov
25:37
Podcast: Rozhovory ZKH

Športový vedec Sedliak: Nejde o kapra so šalátom, ale čo jeme celé dva týždne sviatkov

22.12.2021

"Kapor je dobré mäso. To, že sa vypraží, nie je v tomto prípade až taký problém, skôr tie údeniny a množstvo sladkého, ktoré trocha odrážajú naše celoročné stravovanie. Nemali by sme si kaziť Štedrý večer. Nič sa nestane, ak počas štedrovečernej večere zjeme vyprážaného kapra alebo majonézový šalát, ak nemáme metabolickú poruchu, ktorá by to negatívne ovplyvnila.


Problém spočíva v tom, že sa tak zvyčajne stravujeme až do Silvestra. Keď robíme výskumy s biomedicínskym centrom, snažíme sa skončiť tak, aby nám nebežali cez sviatky, pretože za tie dva týždne sú ľudia úplne rozhodení, čo sa týka metabolizmu," hovorí Milan Sedliak, športový vedec a vedúci Katedry biologických a lekárskych vied na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského. 


"Je ťažšie urobiť 30 kľukov alebo 30 krokov? Na spálenie kalórií je to približne to isté, pretože ide o rovnakú aktívnu svalovú hmotu. Čiže chôdza je veľmi dobrý spôsob, ako v malom množstve, ale dlhodobo, páliť energiu, a tak si regulovať aj telesnú hmotnosť. No nestačí to. 


Treba aj silový tréning. Je veľmi dobrá vec pre každého, lebo ak ste napríklad aj bežec, tak vás to aspoň pripraví na vytrvalostný beh," dodáva Sedliak. 


Ako sa zorientovať v kvantách textov o výžive? Ktoré výživové doplnky sú podložené aj vedeckými štúdiami? Vypočujte si rozhovor Zuzany Kovačič Hanzelovej s Milanom Sedliakom, vedúcim Katedry biologických a lekárskych vied na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského. 

Ak máte pre nám spätnú väzbu, odkaz alebo nápad, napíšte nám na podcasty@sme.sk

Všetky podcasty denníka SME nájdete na sme.sk/podcasty

Podporte vznik podcastu Rozhovory ZKH a kúpte si digitálne predplatné SME.sk na sme.sk/podcast

Odoberajte aj denný newsletter SME.sk s najdôležitejšími správami na sme.sk/suhrnsme

Ďakujeme, že počúvate podcast Rozhovory ZKH.

Podcast Rozhovory ZKH je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.