
Údené mäso a klobásy? Dajte si pozor, spôsobujú rakovinu a ďalšie problémy
Naši predkovia nejedli údeniny a vôbec mäso tak často. Ak aj áno, mnohí sa zrejme nedožili takého vysokého veku ako mohli. Onkológ Štefan Korec upozorňuje, že našich veľkonočných jedál sa netreba úplne vzdať, ale treba tieto potraviny zredukovať, pretože sú priamo spojené s rakovinou hrubého čreva. Práve tej máme v našom regióne extrémne veľa.
Keď sa náhodou objavili veľké ohniská rakoviny hrubého čreva v USA, prišlo sa na to, že ide o české komunity - lebo jedia veľa spracovaného červeného mäsa. V krajinách, kde týchto vecí ľudia jedia menej, je aj menej rakoviny hrubého čreva. Nehovoriac o infarktoch či iných problémoch.
Ako sa teda vyhnúť rakovine? Čo môžeme robiť, aby sme ju nedostali? Onkológ Štefan Korec hovorí, že svoju šancu na rakovinu môžete radikálne znížiť tým, že pridáte vlákninu a uberiete vysoko spracované potraviny. Napríklad potraviny, ktoré sa dlho nepokazia, sú väčšinou škodlivé.
Podcast TELO môžete počúvať po prihlásení sa do služby predplatného Aktuality Navyše.
Nahrávala Henrieta Hanáková.
Podcast Podcasty Aktuality.sk je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.