Holub: EÚ či OSN považujú konzumáciu niektorého hmyzu za odpoveď na výzvy budúcnosti (Demagóg.sk)
18:19

Holub: EÚ či OSN považujú konzumáciu niektorého hmyzu za odpoveď na výzvy budúcnosti (Demagóg.sk)

02.11.2023
Čítajte etikety na potravinách a hľadajte hmyz v latinčine! Aj takéto upozornenia sa šíria na sociálnych sieťach. Ľudia v statusoch tvrdia, že EÚ povoľuje výrobu potravín zo švábov. O tom, kde je pravda, sa v podcaste rozprávala Veronika Jursová Prachárová so šéfkou portálu Demagóg.sk Veronikou Hincovou Frankovskou a biochemikom Petrom Holubom. Hincová Frankovská vysvetlila, ktoré druhy hmyzu môžu byť v EÚ pridávané do potravín. Zdôraznila, že všetky tzv. nové potraviny, do ktorých spadá aj vybraný hmyz, musia prejsť schválením Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, ktorý overuje, či nepredstavujú bezpečnostné riziko pre zdravie. Pri zavádzaní každej takejto potraviny je tiež presne stanovené, ako má byť označená. Biochemik Peter Holub uviedol, že konzumácia hmyzu sa vo svete rieši najmä kvôli nárastu populácie, boju proti hladomoru a klimatickej kríze. „Hovorí sa o nutnosti využívať nové inovatívne formy poľnohospodárstva“. Hmyz môže podľa Holuba predstavovať kompletný zdroj proteínov vrátane všetkých esenciálnych aminokyselín. „Mohol by byť dokonca kvalitnejším zdrojom proteínov než napríklad sója,“ vraví vedec.

Podcast Podcasty Aktuality.sk je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.