17:37
Podcast: Podcasty Aktuality.sk
Jedenie hmyzu bude hit budúcnosti, niečo ako plody mora plné bielkovín (Múzeum)
12.08.2023
Vo svete sa konzumuje viac ako tisíc druhov hmyzu. V Európe zatiaľ väčšinou len v lepších reštauráciách, alebo ako kobylka namiesto čerešničky na torte. Už dnes existujú produkty z lariev pestovaných na farmách, ktoré sú plné bielkovín. Muchy však jesť nebudeme, hmyz na jedenie má úplne inú podobu. Ľudia majú prirodzený odpor voči hmyzu, lebo sme zvyknutí sledovať muchy a červy, ktoré sa živia napríklad zdochlinami. Tento obrázok je od témy jedenie hmyzu poriadne ďaleko. Hmyz, ktorý budeme v budúcnosti jesť, bude chovaný farmách, čistý, spracovaný a pomletý na prášok, ktorý sa bude pridávať do múky. Výrazne to obohatí našu stravu a dostaneme sa k väčšiemu množstvu bielkovín za menej peňazí ako napríklad z červeného mäsa.Entomológ (odborník na hmyz) z Prírodovedného múzea SNM ochutnal 10 druhov hmyzu. Môže ísť o larvy potemníkov múčnych spracované do konzervy a nálevu, ktoré boli podľa neho výborné.Plány na začlenenie chutného a zdravého hmyzu do ľudskej stravy však má aj jeden ďalší problém. Aj hmyzu je na Zemi čoraz menej, urbanizácia ho zabíja. Je to ľudstvo verzus hmyz?Podcast Múzeum vzniká v spolupráci portálu Aktuality.sk a Slovenského národného múzea.Nahrával Peter Hanák.
Podcast Podcasty Aktuality.sk je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.
Kategórie: Spravodajstvo a publicistika, Politika