Ekofarmár Pém: Moji kolegovia sa dívajú na mňa trochu ako na exota
55:48
Podcast: Klímapodcast

Ekofarmár Pém: Moji kolegovia sa dívajú na mňa trochu ako na exota

27.07.2021

„Jednoduchým sedliackym rozumom povedané, ak nehýbeme pôdou, tak neuvoľňujeme CO2, a prírode už týmto spôsobom robíme dobre,“ hovorí o svojich bezorebných postupoch farmár Bálint Pém.

„Tieto pestovateľné postupy v severnej Amerike i v južnej Amerike už majú celkom rozvinuté. Oni nepestujú intenzívnym spôsobom. V Európe, pretože je tu veľmi vysoká koncentrácia civilizácie a veľmi vysoká cena pôdy, sme nútení postupovať opačne. To, čo si ľudia želajú - viac ekológie, si protirečí. Ľudia by si mali uvedomiť, že pole sa nedá nafúknuť,“ dodáva.

19. diel Klímapodcastu denníka SME je o farmárčení a klíme. Vybrali sme sa do farebných polí kukurice, maku či lucerky, kde sme strávili jeden veľmi horúci letný deň, keď a teploty šplhali k 40-tke. Hosťom tejto epizódy je agromanažér a pestovateľ maku z najjužnejšej časti Slovenska, z obce Patince.

Pán Pém nemá pluh a teda vôbec neorie. Snaží sa hospodáriť na zdravých základoch a pôdu rekultivuje a obhospodaruje ju šetrne. Niektorí konvenčne hospodáriaci farmári z okolia si pri ňom ťukajú na čelo, jeho kolega z kombajnu nám však povedal, že toto je podľa neho budúcnosť.

Z podcastu sa dozviete, ako rozdielne znáša extrémne horúčavy klasicky a ekologicky pestovaná kukurica. Koľko CO2 zachytáva les a koľko hektár dobre založeného poľnohospodárskeho porastu.

Rozprávame sa o burine aj poľnohospodárskej politike, o iných farmároch, o počasí a jeho výkyvoch aj o tom, prečo sa niekto rozhodne dať na neľahkú cestu experimentov s pôdou a trpezlivo už niekoľko rokov skúša, ako sa priblížiť prírode a zároveň dopestovať dosť zdravých potravín.

Ak máte pre nás spätnú väzbu, odkaz alebo nápad, napíšte nám na klimapodcast@sme.sk

Všetky podcasty denníka SME nájdete na sme.sk/podcasty

Podporte vznik Klímapodcastu a kúpte si digitálne predplatné SME.sk na sme.sk/podcast

Odoberajte aj denný newsletter SME.sk s najdôležitejšími správami na sme.sk/suhrnsme

Ďakujeme, že počúvate Klímapodcast.

Podcast Klímapodcast je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Autor: SME.sk
Kategórie: Veda
Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.