Startupista Hušek: Chcem raz vyrobiť chutný svrčkový burger
43:31
Podcast: Klímapodcast

Startupista Hušek: Chcem raz vyrobiť chutný svrčkový burger

19.01.2022
Svrčky je denne, Elon Musk je podľa neho vizionár a je viac klíma pesimista ako klíma optimista. V Thajsku spoluvlastní jednu z najväčších fariem na chov svrčkov na svete a v Európe predáva svrčkový proteín. Jeho snom je raz vyrobiť chutný svrčkový burger a dosiahnuť, aby proteín jeho firmy bol lacnejší ako ten kurací. Hosťom siedmeho dielu Klímapodcastu je Radek Hušek, spolumajiteľ českého startupu Sens. "Nie sme príklad firmy, že by sme sa plazili džungľou a napadol nám veľký nápad. Hovorím, že sme science-based mission-driven firma, čo sú kľúčové slová, ktoré mám rád. Zmysel je v tom, že vychádzame z vedeckého základu. Dostal sa k nám vedecký report, kde bolo, že už desaťročia vedci hovoria, že hmyz je zdrojom bielkovín, ktorý je veľmi výživný, možno až najvýživnejší. A zároveň to má minimálny dopad na planétu," odpovedá Hušek na otázku, ako a prečo firma vznikla. Farma je teraz desaťkrát väčšia ako firma potrebuje. Ako začínali, ako sa im darí a aké sú ich ciele do budúcnosti? Aké produkty predávajú už teraz a ako sa im v tom darí? Ako chutí svrček a trpí, keď ho zabíjajú? Ako vyzerá prevádzka farmy v Thajsku, čo robia s odpadom a ako je takéto podnikanie náročné na jednotlivé vstupy? Majú svrčky nejaké choroby, čím ich kŕmia a ako sa im žije vo veľkej hale s klimatizáciou? Čo obsahuje svrčková múka? A ako sa Sensu darí v misii nahradiť iné druhy mäsa a ako oni sami rozmýšľajú nad zmenou klímy? Na všetky tieto otázky Kataríny Kozinkovej odpovedá Radek Hušek. Celý tím Klímapodcastu SME sa na vás teší s ďalšími epizódami v roku 2022. – Ak máte pre nás spätnú väzbu, odkaz alebo nápad, napíšte nám na klimapodcast@sme.sk – Všetky podcasty denníka SME nájdete na sme.sk/podcasty – Podporte vznik Klímapodcastu a kúpte si digitálne predplatné SME.sk na sme.sk/podcast – Odoberajte aj denný newsletter SME.sk s najdôležitejšími správami na sme.sk/suhrnsme – Ďakujeme, že počúvate Klímapodcast.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Podcast Klímapodcast je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Autor: SME.sk
Kategórie: Veda
Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.