
01:00:07
Podcast: Ešus
Ešus 10/3/2025: Tomáš a Ostrov Sv.Tomáše
14.03.2025
Do studia se dnes večer vrací po pár týdnech Tomáš Lackner. Při posledním setkání avizoval, že se chce podívat na Ostrov Sv.Tomáše, a udělal to.
"Osláviť svoje pätdesiate narodeniny som sa vybral na ostrov Svätého Tomáša, tropický raj stratený v guinejskom zálive. Ostrov nesie moje meno, je tiež Tomáš, ako ja, no ja ešte nie som svätý. Ešte ním môžem byť. Bývalá portugalská kolónia je rovnako stará ako ja - samostatná republika má 50 rokov. Štát má ešte jedného, vzdialenejšieho súrodenca a to Princov Ostrov, no tam som sa nedostal. Vyše 60 percent oboch ostrovov pokrýva hustá tropická džungľa - biosférická rezervácia UNESCO. Panuje tam celoročne teplo okolo 28°C — sme totiž priamo na rovníku. Voda v oceáne má príjemných 26°C, takže pohodový zážitok je zaručený. Malária tam bola vykynožená, čo je ďalšie veľké plus. Dá sa tam dostať výhradne cez Lisabon a jediné mínus je portugalčina, aj keď miestami sa dá dohovoriť francúzsky, ešte vzácnejšie anglicky. Ostrovy sú chudobné a hlavnými vývoznými artiklami sú káva, kakao, palmový olej či sušené ryby. Ostrovy nikdy neboli spojené s africkou pevninou a sú vulkanického pôvodu. Nachádzajú sa tam mnohé endemické živočíchy i rastliny a doposiaľ ich len málo skúmali. Medzi rokmi 1975-1990 bol štát súčasťouvychodného bloku. Pivo ich naučili variť súdruhovia z NDR a dodali tisíce klasických hnedých pol litrových pivových fliaš, ktoré sú jediným zálohovaným obalom na ostrovoch. Varí sa do nich skvelé miestne pivo Rosema-Nacional, a fľaše kolujú už od 80-tych rokov. Na fľašíach nie je žiadna nálepka. Návštevu rozhodne odporúčam a rád tam pôjdem opäť!"
"Osláviť svoje pätdesiate narodeniny som sa vybral na ostrov Svätého Tomáša, tropický raj stratený v guinejskom zálive. Ostrov nesie moje meno, je tiež Tomáš, ako ja, no ja ešte nie som svätý. Ešte ním môžem byť. Bývalá portugalská kolónia je rovnako stará ako ja - samostatná republika má 50 rokov. Štát má ešte jedného, vzdialenejšieho súrodenca a to Princov Ostrov, no tam som sa nedostal. Vyše 60 percent oboch ostrovov pokrýva hustá tropická džungľa - biosférická rezervácia UNESCO. Panuje tam celoročne teplo okolo 28°C — sme totiž priamo na rovníku. Voda v oceáne má príjemných 26°C, takže pohodový zážitok je zaručený. Malária tam bola vykynožená, čo je ďalšie veľké plus. Dá sa tam dostať výhradne cez Lisabon a jediné mínus je portugalčina, aj keď miestami sa dá dohovoriť francúzsky, ešte vzácnejšie anglicky. Ostrovy sú chudobné a hlavnými vývoznými artiklami sú káva, kakao, palmový olej či sušené ryby. Ostrovy nikdy neboli spojené s africkou pevninou a sú vulkanického pôvodu. Nachádzajú sa tam mnohé endemické živočíchy i rastliny a doposiaľ ich len málo skúmali. Medzi rokmi 1975-1990 bol štát súčasťouvychodného bloku. Pivo ich naučili variť súdruhovia z NDR a dodali tisíce klasických hnedých pol litrových pivových fliaš, ktoré sú jediným zálohovaným obalom na ostrovoch. Varí sa do nich skvelé miestne pivo Rosema-Nacional, a fľaše kolujú už od 80-tych rokov. Na fľašíach nie je žiadna nálepka. Návštevu rozhodne odporúčam a rád tam pôjdem opäť!"
Podcast Ešus je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.
Autor: Richard Hurai
Kategórie: Spoločnosť a kultúra, Miesta a cestovanie