
Ako alkohol súvisí s bežnými typmi rakoviny
Prínosy života bez alkoholu výrazne prevyšujú zastaranú predstavu, že mierna konzumácia alkoholu prospieva zdraviu.
Sarah van Niekerková roky verila, že jej každodenný pohárik červeného vína prospieva jej srdcu. Až keď jej diagnostikovali rakovinu prsníka – a až keď jej onkológ medzi rečou naznačil súvislosť –, sa dozvedela, že aj nízke dávky alkoholu môžu zvyšovať riziko rakoviny.
„Cítila som sa podvedená,“ hovorí. „Nikto ma nikdy nevaroval.“
Zatiaľ čo zapálenie si cigarety v preplnenej miestnosti vám prinesie nevraživé pohľady, ale naliať si pohárik vína? Stále sa to považuje za celkom neškodné – niektorí to dokonca považujú za prospešné pre zdravie. Málokto však vie, že alkohol je karcinogén skupiny 1 – teda v rovnakej kategórii ako tabak alebo azbest. Podľa Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) môžu karcinogény skupiny 1 spôsobiť rakovinu u ľudí.
Podcast Epoch Times Podcasty je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.