
10:14
Podcast: Doma je doma
Jakub Kovács - mikrobiológ a fermentačný vedec (23.11.2025 14:39)
23.11.2025
Jakub pochadza z Novej Dubnice. Od 14-tich žil mimo domu - najprv to bol internát bilingválneho gymnázia v Sučanoch, potom Bakalárske štúdium biochémie na Karlovej univerzite v Prahe a pokračoval štúdiom na Dánskej Technologickej Univerzite v Kodani, kde vyštudoval odbor Biotechnológie. Počas letných prázdnin cestoval po Škandinávii a pracoval v reštauráciách ako kuchár, kde mu prirástlo k srdcu gastro. Aj svoje štúdium zasvetil kombinácii lásky k jedlu a k vede - fermentácii. Diplomovú prácu vypracoval vo firme Chr. Hansen vývojom bakteriálnych kultúr, na ktoré môžete natrafiť napríklad v jogurte Activia a v tejto práci naďalej pokračoval 5 rokov ako zamestnanec. Popri tom sa venoval rôznym projektom pre malé pivovary, vyrábal si doma cider či kombuchu. Po znovustretnutí so spolužiakom zo strednej, Dávidom Šmotlákom - kuchárom, ktorý vtedy pracoval v Nome (vtedajšej 3-hviezdnej Michelinke), sa rozhodli že na slovensko prinesú top gastro a top ferment a tak vznikol Eliksir, Jakubova a Dávidova firma, ktorú sa momentálne snažia spolu vybudovať. | Respondent: Jakub Kovács (mikrobiológ a fermentačný vedec). | Moderuje: Eva Pribylincová. | Rubriku Doma je doma pripravuje Slovenský rozhlas, Rádio Slovensko, SRo1. Každú nedeľu po 14:30.
Podcast Doma je doma je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.
Autor: STVR
Kategórie: