Čas na záchranu planéty nám pomaly dochádza (23. 9. 2021)
24:56

Čas na záchranu planéty nám pomaly dochádza (23. 9. 2021)

23.09.2021

Razantné znižovanie emisie oxidu uhličitého, dosiahnutie uhlíkovej neutrality. To sú termíny, s ktorými sa politici oháňajú už roky, no výsledky zatiaľ takmer nevidíme.

Odborníci pri tom varujú, že času na záchranu planéty máme už veľmi málo. A vôbec nejde o vyvolávanie paniky, dopady klimatickej zmeny zažívame už teraz.

V tento piatok bude preto na rôznych miestach sveta opäť globálny klimatický štrajk, ktorý volá po razantných politických krokoch v súvislosti s klimatickou krízou.

Čo nás najbližšie desaťročia čaká a môže každý z nás vývoj nejako ovplyvniť?

Jana Maťková sa pýta zástupcu šéfredaktorky denníka SME Jakuba Fila, ktorému v našom vydavateľstve vyšla kniha o klimatickej zmene s názvom Naša klimatická zmena.

Zdroj zvukov: Twitter/Zuzana Čaputová, Youtube/FRANCE 24 English

Tento projekt je spolufinancovaný Európskou úniou prostredníctvom grantu Európskeho parlamentu. Tento podcast odráža výlučne názory autorov a Európsky parlament nenensie žiadnu zodpovednosť za použitie obsiahnutých informácií.

Odporúčanie:

Moje odporúčanie sa prirodzene viaže k dnešnej téme - je ňou nová kniha môjho kolegu Jakuba Fila s názvom Naša klimatická zmena, ktorá dopodrobna vysvetľuje, ako sme sa do klimatickej krízy dostali, čo pre ľudstvo a planétu znamená a ponúka aj návod, ako voči nej konať. Nájdete ju tento týždeň ešte v novinových stánkoch alebo aj v našom e-shope vydavateľstva Petitpress. obchod.petitpress.sk/jakub-filo--nasa--klimaticka--zmena/

A ak vám zaujímajú klimatické témy, odporúčam vám sledovať aj náš Klímapodcast, ktorého tretiu sériu už pripravujeme. https://podcasty.sme.sk/t/8543/klimapodcast

Ak máte pre nás spätnú väzbu, odkaz alebo nápad, napíšte nám na dobrerano@sme.sk

Všetky podcasty denníka SME nájdete na sme.sk/podcasty

Podporte vznik podcastu Dobré ráno a kúpte si digitálne predplatné SME.sk na sme.sk/podcast

Odoberajte aj denný newsletter SME.sk s najdôležitejšími správami na sme.sk/brifing

Ďakujeme, že počúvate podcast Dobré ráno.

Podcast Dobré ráno | Denný podcast denníka SME je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.