
30:30
Podcast: Brainstorming
Aj dnes to v škole učia zle. Teória o tom, ako vnímame na jazyku chute, neplatí
01.06.2025
Sladká, slaná, horká, kyslá a umami. To je päť základných chutí, ktoré spestrujú náš život. Prečo je z hľadiska evolúcie dôležité, že cítime rôzne chute, ktoré bunky to zabezpečujú a ako rýchlo sa dokážu obnoviť? V novej epizóde podcastu Brainstorming hľadá moderátorka Denisa Prokopčáková s neurovedkyňou Dominikou Fričovou odpovede na tieto, ale aj mnohé ďalšie otázky. Odporúčanie: Taliansky šéfkuchár Massimo Bottura patrí k najlepším kuchárom na svete. V rozhovoroch často zdôrazňuje, že gastronómia budúcnosti nemá ľuďom prinášať len zaujímavé kombinácie rozličných ingrediencií, ale aj nové myšlienky. A tiež, že nikto z nás by nemal zabúdať na to, odkiaľ pochádza. Minulosť je totiž nesmierne dôležitá. Netreba však na ňu nahliadať nostalgicky, ale kriticky, aby sme sa stále posúvali vpred. Ak o ňom chcete viac, pozrite si na Netflixe epizódu Chef’s table, ktorá je venovaná jeho práci a životu (prvá epizóda prvej série). – Ak máte pre nás spätnú väzbu, odkaz alebo nápad, napíšte nám na denisa.prokopcakova@sme.sk – Všetky podcasty denníka SME nájdete na sme.sk/podcasty – Ďakujeme, že počúvate podcast BrainstormingSee omnystudio.com/listener for privacy information.
Podcast Brainstorming je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.
Autor: SME.sk
Kategórie: Veda, Zdravie a kondícia, Medicína