Kto pije viac piva? My alebo naši predkovia?
46:44

Kto pije viac piva? My alebo naši predkovia?

30.06.2025

Odkedy pijú ľudia pivo a prečo do neho začali pridávať chmeľ. Aké druhy pív preferovali stredovekí šľachtici: svetlé alebo tmavé? A ktoré bolo zdravšie podľa vtedajšej medicíny? Ako chutila stredoveká NEIPA? Prečo ženy varili pivo a aké nebezpečenstvo im pri tom hrozilo?

Tresty za zlé pivo

Škótsky zákonník Regiam Majestatem zo 14. storočia uvádza: „Kto varí zlé pivo, na ujmu zdravia mesta, a bude uznaný vinným, zaplatí osem šilingov alebo bude vystavený spravodlivosti mesta – teda bude posadený na cucking stool.“

Pokuty za zlé pivo boli často peňažné, no mohli dosiahnuť aj podobu verejného zahanbenia. V Anglicku existovala "pranierová stolička" (cucking stool). Tá slúžila na trestanie tých, ktorí predávali nekvalitné pivo alebo ho čapovali v nesprávnych mierach. Trest spočíval v tom, že výrobca zlého piva (či už muž alebo žena) musel sedieť na stoličke pred svojím domom, pričom okoloidúci naňho pokrikovali, aký hrozný nápoj uvaril.

Žena predávajúca pivo. Metla nad vstupnými dverami je znakom, ktorý ju označuje ako profesionálnu pivovarníčku. Už vieme, kde majú pôvod vývesné štíty krčiem! (BL MS Royal 10 E IV f 114v)

Mních Kristián, autor legendy o českom kniežati, sv. Václavovi, uvádza: „S mírnými rozmlouval vždy laskavě, nemírné však, tuláky a lidi oddané obžerství a opilství nebo chtějící odpadnouti od pravé víry a přímé cesty povolával k sobě aspoň pod záminkou společného stolování, jestliže jich nemohl jinak dostihnouti, a dával je v božské rozhorlenosti mocně bičovati důtkami.“ Ktovie, čo by dnes sv. Václav povedal na to, že sa stal patrónom sladovníctva a českého piva? :-)

Keďže stredovekí ľudia nemali k dispozícii konzervačné látky, pomáhali si najmä bylinami a preváraním piva. Alebo vhodením slepačích vajec😄

Čo urobiť s pivom, aby sa dalo dlho uchovať bez toho, aby skyslo
"Najprv naraz sud, nechaj odtiecť dve pinty (asi liter) či aj viac do glazovaného hrnca. Vezmi za hrsť semien koriandra, zabaľ ich do čistého bieleho plátna do malého uzlíka – nie príliš veľkého, aby sa dal zasunúť do vrchného otvoru suda (do štupľa)- Uzlík uviaž špagátom a ponechaj dlhší koniec. Potom tento balíček polož do hrnca k pivu, daj ho na oheň a var spolu približne tak dlho, ako sa varí vajce natvrdo; nesmie prekypieť. Potom hrniec odstav a nechaj pivo úplne vychladnúť – nezakrývaj ho. Medzitým si od hrnčiara dones nevypálený íl, zapracuj doň soľ a dobre ho vypracuj, aby bol pekne mäkký. Vezmi tri čerstvo znesené vajcia a bez rozbitia ich zhora vhoď do suda. Zaves dnu aj uzlík s koriandrom, prilej vychladnuté pivo z hrnca, a nakoniec vezmi poriadnu hrsť chmeľu od pivovarníka a poriadne ňou utesni otvor v sude. Navrch polož malý neglazovaný hlinený hrniec a okraj dôkladne oblep pripravenou slanou hlinou.“

Podcast Archivárky na cestách (neskrátené, pre členov) je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.