
Jedz kapustu, ak sa nechceš opiť!
Prečo stredovekí ľudia mohli vypiť až 4 litre vína denne bez toho, aby sa opili? Pili naozaj viac ako my a poznali vychytávky proti opici? Prečo malo stredoveké víno záručnú dobu iba pol roka? Pred akými následkami varovali lekári opilcov a typológia opilcov podľa moralistov.
BonusHYPOCRASHypocras/Hippocras (ale aj Hipokras, Hippokras, Hypokras, Ipocras, Ippocras, Ypocras) bolo korenené a osladené víno, väčšinou červené (no mohlo sa použiť aj biele). Sladilo sa cukrom/medom a pridávali sa doňho korenia, spravidla škorica, zázvor, klinčeky, kardamón, galgán (= Alpínia liečivá, Galangal alebo po latinsky Alpinia officinarum), muškátový oriešok, majorán, čierne korenie, a i.
Korenia sa najprv celý deň lúhovali v osladenom víne, ktoré sa potom precedilo cez kužeľovité plátenné filtračné vrecko nazývané manicum hippocraticum, pretože ho vraj vymyslel lekár Hippokrates v 5. st. p. n. l. na filtrovanie vody. Nápoj, ktorý sa považoval za liečivý, sa mohol podávať spolu s dezertom či sušeným ovocím aj na záver hostiny.
Vína vyrobené pred vynájdením moderných technológií sa veľmi rýchlo kazili a výrazne sa líšili od vín, ktoré pijeme dnes. Pridaním korenín sa stali chutnejšími a obohatilo ich to o zdraviu prospešné látky (nákup exotických korení si však mohli dovoliť len vyššie vrstvy).
Recept na hypocras od šéfkuchára francúzskych kráľovReceptov na výrobu hypocrasu kolovalo v stredoveku a novoveku viac, variovali v nich pridané korenia, sladilo sa cukrom u bohatších a medom u menej majetných. Z receptov na hypocras vyberáme jeden od šéfkuchára francúzskych kráľov Filipa VI. i Karola V. - Guillaume Tirela, známeho aj ako Taillevent (+ 1395). Ten je považovaný za autora stredovekej zbierky receptov s názvom "Le Viandier".
Hrobka Guillauma Tirela a jeho dvoch manželiek. (Le Viandier de Guillaume Tirel dit Taillevent, le Baron Jérôme Pichon et Georges Vicaire, Paris 1892)
Hyppocras (z Le Viandier, cca. 1375): "Vezmi štyri unce veľmi jemnej škorice, dve unce jemných kvetov "cassia" (ide o tzv. nepravú škoricu, Cinnamomum cassia) , uncu vybraného zázvoru Mecca, uncu rajských zŕn (tzv. guinejský "pepř", hovorili sme o ňom TU, šestinu [unce] muškátového orieška a šestinu galgánu (siamský zázvor alebo aj galagan). Všetko spolu rozdrv a zmiešaj. Vezmi dobrú polovicu unce tohto prášku a osem uncí cukru (čím vznikne sladký prášok) a zmiešaj ho s litrom vína."
Jedna unca je asi 30 g.
Recept na hypocras z "A Noble Book of Festes Royalle and Cokery" (London: 1500)
Návrh receptu Hypocras pre domácu improvizáciu:1 liter červeného vína
30 g zmesi práškového korenia (škorica, zázvor, galgán, kardamon, muškátový oriešok, čierne korenie, šafran, rajské zrnká, koriander, okvetné lístky ruže, aníz, fenikel )
3-4 klinčeky (celé)
120 g medu
Príprava: Všetky ingrediencie vložte do fľaše a nechajte zmes macerovať desať dní. Po uplynutí doby macerácie sceďte a prefiltrujte cez plátno, kým nebude nápoj viac-menej číry. Tento proces môžete zopakovať, ale korenené víno chutí, aj keď nie je úplne číre. Asi 20 minút pred jedlom vypite 2 cl ako aperitív.
https://www.institem.com/hypocras-die-mittelalterliche-verdauungshilfe/
V okolí Bazileja je Hypokras dodnes obľúbeným nápojom. Zvykne sa piť najmä na Silvestra.
Na záverMiriam ako vinohradníčka
Budmerický vinohrad počas oberačky, Pavel Dvořák a jeho priatelia, s ktorými si pestoval aj následne aj konzumoval víno :-)
Literatúra:
https://www.mittelalter-explorer.de/rezepte/pdf/Getraenke.pdf
The Viandier of Taillevent: An Edition of All Extant Manuscripts, ed. Terence Scully, 1988
K cinnamonum cassia: https://steenbergs.co.uk/organic-cassia-ground-standard-jar-40g-cas004
Ku galgánu: https://www.aktuality.sk/clanok/481504/korenie-ktoremu-pripisuju-az-magicku-silu-galgan/
Podcast Archivárky na cestách (neskrátené, pre členov) je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.