Jedz kapustu, ak sa nechceš opiť!
51:38

Jedz kapustu, ak sa nechceš opiť!

23.09.2024

Prečo stredovekí ľudia mohli vypiť až 4 litre vína denne bez toho, aby sa opili? Pili naozaj viac ako my a poznali vychytávky proti opici? Prečo malo stredoveké víno záručnú dobu iba pol roka? Pred akými následkami varovali lekári opilcov a typológia opilcov podľa moralistov.

Bonus

HYPOCRAS

Hypocras/Hippocras (ale aj Hipokras, Hippokras, Hypokras, Ipocras, Ippocras, Ypocras) bolo korenené a osladené víno, väčšinou červené (no mohlo sa použiť aj biele). Sladilo sa cukrom/medom a pridávali sa doňho korenia, spravidla škorica, zázvor, klinčeky, kardamón, galgán (= Alpínia liečivá, Galangal alebo po latinsky Alpinia officinarum), muškátový oriešok, majorán, čierne korenie, a i.

Korenia sa najprv celý deň lúhovali v osladenom víne, ktoré sa potom precedilo cez kužeľovité plátenné filtračné vrecko nazývané manicum hippocraticum, pretože ho vraj vymyslel lekár Hippokrates v 5. st. p. n. l. na filtrovanie vody. Nápoj, ktorý sa považoval za liečivý, sa mohol podávať spolu s dezertom či sušeným ovocím aj na záver hostiny.

Vína vyrobené pred vynájdením moderných technológií sa veľmi rýchlo kazili a výrazne sa líšili od vín, ktoré pijeme dnes. Pridaním korenín sa stali chutnejšími a obohatilo ich to o zdraviu prospešné látky (nákup exotických korení si však mohli dovoliť len vyššie vrstvy).

Recept na hypocras od šéfkuchára francúzskych kráľov

Receptov na výrobu hypocrasu kolovalo v stredoveku a novoveku viac, variovali v nich pridané korenia, sladilo sa cukrom u bohatších a medom u menej majetných. Z receptov na hypocras vyberáme jeden od šéfkuchára francúzskych kráľov Filipa VI. i Karola V. - Guillaume Tirela, známeho aj ako Taillevent (+ 1395). Ten je považovaný za autora stredovekej zbierky receptov s názvom "Le Viandier".

Hrobka Guillauma Tirela a jeho dvoch manželiek. (Le Viandier de Guillaume Tirel dit Taillevent, le Baron Jérôme Pichon et Georges Vicaire, Paris 1892)

Hyppocras (z Le Viandier, cca. 1375): "Vezmi štyri unce veľmi jemnej škorice, dve unce jemných kvetov "cassia" (ide o tzv. nepravú škoricu, Cinnamomum cassia) , uncu vybraného zázvoru Mecca, uncu rajských zŕn (tzv. guinejský "pepř", hovorili sme o ňom TU, šestinu [unce] muškátového orieška a šestinu galgánu (siamský zázvor alebo aj galagan). Všetko spolu rozdrv a zmiešaj. Vezmi dobrú polovicu unce tohto prášku a osem uncí cukru (čím vznikne sladký prášok) a zmiešaj ho s litrom vína."

Jedna unca je asi 30 g.

Recept na hypocras z "A Noble Book of Festes Royalle and Cokery" (London: 1500)

Návrh receptu Hypocras pre domácu improvizáciu:

1 liter červeného vína

30 g zmesi práškového korenia (škorica, zázvor, galgán, kardamon, muškátový oriešok, čierne korenie, šafran, rajské zrnká, koriander, okvetné lístky ruže, aníz, fenikel )

3-4 klinčeky (celé)

120 g medu

Príprava: Všetky ingrediencie vložte do fľaše a nechajte zmes macerovať desať dní. Po uplynutí doby macerácie sceďte a prefiltrujte cez plátno, kým nebude nápoj viac-menej číry. Tento proces môžete zopakovať, ale korenené víno chutí, aj keď nie je úplne číre. Asi 20 minút pred jedlom vypite 2 cl ako aperitív.

https://www.institem.com/hypocras-die-mittelalterliche-verdauungshilfe/

V okolí Bazileja je Hypokras dodnes obľúbeným nápojom. Zvykne sa piť najmä na Silvestra.

Na záver

Miriam ako vinohradníčka

Budmerický vinohrad počas oberačky, Pavel Dvořák a jeho priatelia, s ktorými si pestoval aj následne aj konzumoval víno :-)

Literatúra:

https://www.mittelalter-explorer.de/rezepte/pdf/Getraenke.pdf

The Viandier of Taillevent: An Edition of All Extant Manuscripts, ed. Terence Scully, 1988

K cinnamonum cassia: https://steenbergs.co.uk/organic-cassia-ground-standard-jar-40g-cas004

Ku galgánu: https://www.aktuality.sk/clanok/481504/korenie-ktoremu-pripisuju-az-magicku-silu-galgan/

Podcast Archivárky na cestách (neskrátené, pre členov) je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.