Naplno sa rozbehla peľová sezóna tráv. Regionálne peľové spravodajstvo na víkend a 22. týždeň
03:34

Naplno sa rozbehla peľová sezóna tráv. Regionálne peľové spravodajstvo na víkend a 22. týždeň

25.05.2023
www.alergia.sk
www.pelovespravodajstvo.sk

Zrážková činnosť a prudké výkyvy počasia výrazne ovplyvňovali peľovú situáciu na Slovensku aj v aktuálnom týždni. Nízke hladiny peľu v ovzduší zapríčinené zrážkami a ochladením vystriedali v závere týždňa slnečné dni s vysokými koncentráciami peľu. Na väčšine územia dominoval peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých a peľ tráv z čeľade lipnicovitých. Peľ brezy v alergiologicky významných koncentráciách zachytili len monitorovacie stanice v Žiline a Banskej Bystrici. Peľ skorocelu, štiavu a pŕhľavovitých sa vyskytoval v ovzduší na väčšine územia Slovenska. Vysoké hladiny peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých sa zviditeľnili počas daždivých dní žltými povlakmi na okrajoch mlák. Peľová sezóna brezy, buka a jaseňa skončila aj v chladných oblastiach Slovenska. Peľ ostatných drevín sa vyskytoval v ovzduší v stredných a nižších hladinách. Počas slnečných a veterných dní sa v ovzduší vyskytovala aj tzv. topoľová vata, čo sú lietajúce semienka topoľov a vŕb , ktoré sú často nosičom peľových zŕn tráv. Spóry húb (plesní) zastúpené najmä rodom Cladospórium dosahovali vysoké denné koncentrácie.

Prognóza peľovej situácie na víkend a začiatok 22.týždňa

Peľová sezóna brezy, jaseňa i buka definitívne končí. V ovzduší očakávame vysoké denné koncentrácie peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých. Naplno sa rozbehla peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých. Trávy budú v najbližších týždňoch najsilnejším a najvýznamnejším peľovým alergénom. Pribúdať bude peľ pŕhľavy a spolu s ním aj peľ ďalších bylín. V ovzduší sa bude ešte vyskytovať peľ agátu, javora, duba, bazy, platanu, gaštanu a pagaštanu. Postupne sa bude rozširovať druhové spektrum peľu. Pri oteplení očakávame aj nárast denných koncentrácií spór húb (plesní). Ochladenie a zrážková činnosť bude naďalej spôsobovať regionálne poklesy denných koncentrácií peľu v ovzduší, vietor zas prispeje k transportu peľu z väčších vzdialeností.

Podcast Alergia - Imunológia je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Kategórie: Zdravie
Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.