Peľová sezóna brezy definitívne končí! Regionálne peľové spravodajstvo na víkend a 21. týždeň
03:26

Peľová sezóna brezy definitívne končí! Regionálne peľové spravodajstvo na víkend a 21. týždeň

19.05.2023
www.alergia.sk
www.pelovespravodajstvo.sk

Týždeň sa opäť niesol v znamení výkyvov počasia, ktoré regionálne ovplyvňovali peľovú situáciu na Slovensku. V ovzduší na väčšine územia dominoval peľ brezy, jaseňa, duba a buka. Výraznejšie stúpli hladiny peľu tráv z čeľade lipnicovitých. Peľ skorocelu, štiavu a pŕhľavovitých v ovzduší zachytili monitorovacie stanice na väčšine územia Slovenska. Stúpli denné koncentrácie peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých, ktorých veľké peľové zrná začínajú tvoriť žlté povlaky na parapetoch, autách či okrajoch mlák. Peľová sezóna brezy končí, ale v chladnejších oblastiach Slovenska peľ brezy ešte dosahoval alergiologicky významné koncentrácie. Peľ jaseňa dosahoval alergiologicky významné denné hladiny už len na strednom a severnom Slovensku. Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili v Bratislave a v Banskej Bystrici. Počas slnečných a veterných dní sa v ovzduší vyskytuje aj tzv. topoľová vata , čo sú lietajúce semienka topoľov a vŕb , ktoré spôsobujú mechanické podráždenie očí a slizníc, ale často sú nosičom peľových zŕn tráv. Spóry húb (plesní) zastúpené najmä rodom Cladospórium dosahovali vysoké denné koncentrácie.

Prognóza peľovej situácie na víkend a začiatok 21.týždňa

Peľová sezóna brezy definitívne končí. Klesať budú aj denné koncentrácie peľu jaseňa. Výraznejšie stúpnu denné koncentrácie peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých. Pribúdať bude peľ tráv z čeľade lipnicovitých, peľ pŕhľavovitých a spolu s nimi aj peľ ďalších bylín. V ovzduší sa bude vyskytovať v nižších koncentráciách peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité, javora, duba, buka, platanu a pagaštanu. Postupne sa bude rozširovať druhové spektrum peľu. Pri oteplení môžeme očakávať aj nárast denných koncentrácií spór húb (plesní). Ochladenie a zrážková činnosť spôsobuje regionálne poklesy denných koncentrácií peľu v ovzduší, vietor zas prispieva k transportu peľu z väčších vzdialeností.

Podcast Alergia - Imunológia je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Kategórie: Zdravie
Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.