Peľová sezóna brezy prešla vrcholom, ale... Regionálne peľové spravodajstvo na víkend a 19. týždeň
03:30

Peľová sezóna brezy prešla vrcholom, ale... Regionálne peľové spravodajstvo na víkend a 19. týždeň

05.05.2023
www.alergia.sk
www.pelovestravodajstvo.sk

V aktuálnom sedemnástom kalendárnom týždni dominoval v ovzduší na väčšine územia Slovenska peľ brezy, hrabu a jaseňa. Chladné noci a zrážková činnosť spôsobili oproti predchádzajúcemu týždňu pokles denných koncentrácií peľu a spór v ovzduší. Peľová sezóna brezy prešla vrcholom aj v chladnejších oblastiach Slovenska. Breza zatiaľ ostáva najsilnejším a najvýznamnejším alergénom, pokiaľ ju nenahradí postupne pribúdajúci peľ tráv z čeľade lipnicovitých. Najvyššia denná koncentrácia peľu brezy bola zachytená v Banskej Bystrici a v Žiline. Peľ jaseňa a hrabu dosahoval vyššie hladiny najmä na strednom a severnom Slovensku. Peľ ostatných drevín sa vyskytoval v ovzduší väčšinou v stredných a nižších hladinách. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých vo veľmi nízkych koncentráciách zachytili všetky monitorovacie stanice. Spóry húb (plesní) zastúpené najmä rodom Cladospórium dosahovali väčšinou vyššie denné koncentrácie.

Prognóza peľovej situácie na víkend a začiatok 19.týždňa.

Peľová sezóna brezy je na ústupe. Vyššie denné koncentrácie peľu brezy očakávame ešte na strednom, severnom a čiastočne aj východnom Slovensku. Celkovo budú mať denné koncentrácie peľu brezy klesajúcu tendenciu, ale zatiaľ breza ostáva najsilnejším a najvýznamnejším alergénom. Klesnú aj denné koncentrácie peľu hrabu a jaseňa. Pribúdať bude peľ tráv z čeľade lipnicovitých, pŕhľavovitých a spolu s nimi aj peľ ďalších bylín. V ovzduší sa bude ešte vyskytovať peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité, javora, duba, buka, platanu, pagaštanu, smrekovca a ďalších ihličnanov. Oteplenie prinesie na celom území celkový nárast denných koncentrácií peľu a spór húb (plesní) v ovzduší a tiež ďalšie rozširovanie druhového spektra peľu. Ochladenie a zrážková činnosť zas spôsobuje regionálne poklesy denných koncentrácií peľu v ovzduší a vietor prispieva k transportu peľu z väčších vzdialeností.

Podcast Alergia - Imunológia je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Kategórie: Zdravie
Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.