Krátke peľové spravodajstvo na víkend a 17. týždeň
02:50

Krátke peľové spravodajstvo na víkend a 17. týždeň

17.04.2020
Dobrý deň poslucháči podcastu Alergia – Imunológia a podcastu Zdravie. V aktuálnom meranom týždni sa v ovzduší na celom území Slovenska vyskytoval peľ brezy, liesky, jelše, topoľa, jaseňa, brestu , vŕby, hrabu, duba, buka, platanu, orecha, smrekovca a drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité. Počas teplých a slnečných dní veľmi výrazne stúpli celkové denné koncentrácie peľu v ovzduší na celom území Slovenska. Peľová sezóna brezy sa rozbehla naplno a peľ brezy vo veľmi vysokých koncentráciách zachytili všetky monitorovacie stanice. Peľ hrabu, duba a jaseňa dosahoval veľmi vysoké koncentrácie najmä na strednom, severnom a východnom Slovensku. Spóry húb (plesní) zastúpené najmä rodom Cladospórium, dosahovali len nízke koncentrácie.

Prognóza peľovej situácie na víkend a začiatok 17.týždňa.

Peľová sezóna brezy je v plnom prúde na celom území Slovenska. Breza ostáva najsilnejším a najvýznamnejším alergénom najbližších týždňov. Očakávame, že peľ brezy bude dosahovať veľmi vysoké denné koncentrácie. V Bratislave a teplejších oblastiach Slovenska očakávame síce mierny pokles denných hladín peľu brezy, ale naďalej bude dosahovať alergologicky významné hladiny. V ovzduší sa okrem peľu brezy bude vyskytovať peľ topoľa, jaseňa, vŕby, javora, hrabu, duba, buka, orecha, platanu a brestu. Pokles denných koncentrácií peľu môže byť ovplyvňovaný najmä nočnými mrazmi a lokálne zrážkovou činnosťou.
Záver: Ďakujeme Vám za pozornosť pri počúvaní odborného podcastu Alergia – Imunológia. Informácie o vývoji peľovej situácie na Slovensku pre Vás pripravila Dr. Lafférsová, z koordinačného pracoviska peľovej informačnej služby Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Podrobné peľové spravodajstvo nájdete na internetovej stránke www.alergia.sk .Pre pravidelné odoberanie podcastov Alergia- Imunológia sa prihláste vo svojej mobilnej podcastovej aplikácii. Podcast Alergia – Imunológia je súčasťou podcastov Zdravie. V prípade otázok k podcastu Alergia- munológia nám píšte na emailovú adresu info@alergia.

Podcast Alergia - Imunológia je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Kategórie: Zdravie
Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.