Stúpli denné koncentrácie všetkých spór húb. Peľové spravodajstvo na víkend a 32. týždeň.
02:45

Stúpli denné koncentrácie všetkých spór húb. Peľové spravodajstvo na víkend a 32. týždeň.

06.08.2021
V aktuálnom meranom kalendárnom týždni dominoval v ovzduší na celom území Slovenska peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých sa vyskytoval v ovzduší už len v nízkych denných koncentráciách. Peľ paliny a ambrózie vo veľmi nízkych až nízkych koncentráciách zachytili všetky monitorovacie stanice. Denné koncentrácie peľu pŕhľavovitých dosahovali veľmi vysoké hladiny na väčšine územia Slovenska. Vplyvom zrážkovej činnosti a vyšších teplôt stúpli denné koncentrácievšetkých spór húb (plesní), ale najvýraznejší nárast sme zaznamenali u rodov Alternária a Cladospórium.

Prognóza peľovej situácie na víkend a začiatok 32. týždňa.

Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých končí. Peľ tráv sa bude vyskytovať v ovzduší až do jesene, ale už len v prevažne nízkych, alergologicky nevýznamných denných koncentráciách. Denné koncentrácie peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy sa udržia vo vyšších hladinách aj v najbližšom období. Výskyt peľu najsilnejších alergénov leta – paliny a ambrózie má mierne stúpajúcu tendenciu a predpokladáme, že v priebehu druhej augustovej dekády dosiahnu alergologicky významné denné koncentrácie. Ďalší nárast denných hladín predpokladáme aj u spór húb (plesní). Pokles denných koncentrácií peľu bude naďalej lokálne ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou.

Podrobnejšie informácie nájdete na stránke www.alergia.sk v časti peľové spravodajstvo. Ďakujeme Vám za pozornosť pri počúvaní odborného podcastu Alergia – Imunológia. Informácie o vývoji peľovej situácie na Slovensku pre Vás pripravila Dr. Janka Laffersová, z koordinačného pracoviska peľovej informačnej služby Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Podcast Alergia - Imunológia je súčasťou skupiny podcastov Zdravie. V prípade otázok k podcastu Alergia - Imunológia nám píšte na emailovú adresu info@alergia.sk. Pre pravidelné odoberanie podcastov Alergia-Imunológia sa prihláste vo svojej obľúbenej mobilnej podcastovej aplikácii.

Podcast Alergia - Imunológia je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Kategórie: Zdravie
Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.