Tradiční hospody umírají, potvrdila nová čísla
14:34
Podcast: Agenda

Tradiční hospody umírají, potvrdila nová čísla

13.04.2023

České gastro prochází zásadní proměnou. Zatímco tržby kaváren a bister výrazně ožily, klasická česká hospoda skomírá, ukazují data společnosti Dotykačka. Její ředitel Petr Menclík byl hostem Agendy SZ Byznys.

Tržby celého gastrooboru během čtyř let vzrostly o 32 procent. „Přesně to odpovídá míře zdražení, zdánlivě se tedy současná situace od dob před pandemií příliš neliší,“ vysvětluje Petr Menclík, šéf Dotykačky.

Jenže jen u restaurací odpovídá 32procentní navýšení tržeb celkovému průměru. Kavárny a bistra zažívají ohromný boom v podobě 115 až 127 procentech nárůstu tržeb. Otloukánkem jsou pak tradiční hospody, které jsou obratově o 30 procent níž než před pandemií.

Roli hraje také to, jak lidé vnímají konečnou cifru na účtence. „V kavárně dáte za kávu s dortíkem nebo croissantem běžně 150 nebo 200 korun, u piva hledí zákazník doslova na každou korunu,“ uvedl Menclík v Agendě SZ Byznys.

  • Agenda. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky. Čtvrthodinka o byznysu z první ruky.
  • Každý všední den na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.
  • Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Podcast Agenda je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.