Každý druhý Slovák má nadváhu, každý štvrtý obezitu. Naša strava je katastrofálna
00:53

Každý druhý Slovák má nadváhu, každý štvrtý obezitu. Naša strava je katastrofálna

14.01.2024
Čokoľvek chcete urobiť so svojím telom, kľúčom je strava, a to podstatne väčším ako pohyb. Slovenské jedlá sú plné tukov a sacharidov. Upchávame si cievy, ničíme si črevá a umierame skôr. Čo s tým? Podľa odborníkov sa aj slovenské jedlá dajú inovovať a urobiť zdravšie. Aká je ideálne strava a čo presne by sme mali sledovať na etiketách potravín? Podcast TELO môžete počúvať po prihlásení sa do služby Aktuality Navyše.Sú ľudia, ktorí málo jedia a aj tak priberajú? Aj bývalá tenistka Dominika Cibulková tvrdí, že má katastrofálny metabolizmus a zo všetkého priberie. Lekárka Adela Penesová však tento populárny mýtus vyvracia. Podľa nej je pri meraní metabolizmu takýto výsledok raritný a týka sa asi len jedného z päťdesiatich ľudí. Kto má kalorický deficit, bude chudnúť.Rozdiel medzi slovenskou a ideálnou stredomorskou stravou je v pomere medzi tukmi, sacharidmi, vlákninou a bielkovinami. To je komplikovanejšie ako iba počítanie kalórií. Ako má vyzerať ideálna kombinácia týchto zložiek na tanieri?Uhorsko-nemecká strava, ktorú máme spoločnú aj s Maďarmi či Čechmi, je naozaj tuková a sacharidová. Je však naša súčasná slovenská strava naozaj tou tradičnou, ktorú jedli naši predkovia? Podľa lekárov nejedli ani toľko vysmážaného, ani toľko mäsa. Naopak, jedli zeleninu, strukoviny, orechy, ovocie a sacharidy. Žiadny vyprážaný syr a už vôbec nie s hranolkami, žiadna pizza, burger ani kola.Ako sa teda dajú zlepšiť bryndzové halušky? Lekárka k nim odporúča uhorky. Červené mäso sa odporúča úplne nahradiť. Údeniny a spracované mäso sú karcinogény, ktoré sa vôbec neodporúčajú, rovnako ako alkohol. Inovovať sa dá aj bublanina či palacinky. V dnešnom podcaste TELO sa dozviete množstvo podobných odporúčaní.Moderujú Henrieta Hanáková a Martina Smatanová. Autorom scenára a rozhovorov je Peter Hanák.

Podcast Podcasty Aktuality.sk je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.