Ako sa rodí kniha? Rukopis, korektúry, obálka, cena... | Odpovede na vaše otázky
01:10:55

Ako sa rodí kniha? Rukopis, korektúry, obálka, cena... | Odpovede na vaše otázky

20.05.2021
Hosť podcastu: DANKA JACEČKOVÁ, šéfredaktorka vydavateľstva Ikar Odpovedáme na vaše otázky, ktoré ste mohli položiť na facebookovom profile BUX.sk. Prišlo ich mnoho, snažili sme sa odpovedať na väčšinu a tie najzaujímavejšie. Hovoríme o zrode knihy od rukopisu, cez jeho úpravy, redigovanie, korektúry až po vzhľad knihy: prečo majú niektoré lacetku, šnúrku? Čo by mal mať rukopis, aby sa z neho stala kniha a uspel na trhu? Čo je to redakčná a nákladová rada? O čom rozhodujú? Podľa čoho sa vyberá tvrdá väzba alebo paperback? A čo typ písma, ilustrácie ap.? Čo treba, ak by ste chceli ilustrovať knihu, alebo robiť jazykovú korektúru rukopisu? Ako je to s obálkou? Prečo je iná ako v origináli?  Kedy sa ide s pôvodnou? Ako vyzerá financovanie knihy? Na čo sú najväčšie náklady? Ako je to s honorárom? Hradí niečo aj samotný autor? Prečo sa nedoprekladá séria, ak už vyšla jedna-dve časti?   REPORTÁŽ z Ikariády - udeľovanie ocenení najpredávanejším slovenským autorom za roky 2019 a 2020. Budete počuť J.Kariku, A.Soltésza, Táňu Keleovú-Vasilkovú, Petra Popluhára, ale aj Kristínu Tormovú, či Vlada Kobielskeho.  Ďalšie knižné tipy v podcaste: televízny seriál Slovania je teraz aj ako kniha: hovoria autori, herec aj producentka severské krimi Mrazivé zlato od Cilly a Rolfa Borjlindovcov psychotriler Žena na hrane priblíži samotná autorka Samantha Baileyová detektívka En ten tulipán od Agathy Christie po prvý raz v slovenčine beletrizovaný životopis Raffael, maliar v Ríme priblíži autorka Stephanie Storeyová Na love - pokračovanie knihy Na úteku - predstaví autorka Michala Ries Bonsaje - škola pestovania odporúča Táňa Pastorková z vydavateľstva Príroda Ilustrovaná svetová klasika - Rozprávky spod černičia dáva do pozornosti Lucia Hlubeňová Ďalšie drobné tipy: Rady lenivej mamy, Zostúpenie stredného útočníka, Život bez toxínov a Klub objaviteľov - Korytnačkové delo. Úryvky z kníh vám prečítajú Vlado Kobielsky a Boris Farkaš.  

Podcast Knižný kompas | Podcast o knihách a čítaní je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.