Ak vám funguje pečeň, bude vám slúžiť na Slovensku aj na Srí Lanke. Detoxikácia a diéty sú akurát dobrý biznis, hovorí špecialistka na výživu Horecká
29:55
Podcast: Ide o nás

Ak vám funguje pečeň, bude vám slúžiť na Slovensku aj na Srí Lanke. Detoxikácia a diéty sú akurát dobrý biznis, hovorí špecialistka na výživu Horecká

26.04.2025
Silvia Horecká je špecialistka na výživu a jedlo, ktorá dlhodobo hľadá rovnováhu vo výžive a venuje sa skúmaniu toho, čo tvorí náš každodenný pokrm. V rozhovore pre Pravdu upozornila na dôležitosť zvýšenia potravinovej gramotnosti a snahy ľudí dozvedieť sa o potravinách viac. Mnohí namiesto toho podľa nej ľahko odsudzujú a odvolávajú sa na niečo, čo si prečítali na sociálnej sieti. „Ľudia akoby nemali schopnosť zapnúť kritické myslenie naplno a vyhodnotiť, aká cesta stravovacieho plánu je pre nich najlepšia. Príde mi akoby sa zabudli inšpirovať našimi tradíciami a minulosťou – tam je stále čo učiť sa,“ pokračovala Horecká, ktorá v relácii hovorila aj o tom, prečo by sme nemali zanevrieť na obilniny. Témou boli aj diéty a slovo detoxifikácia. Horecká ho v obľube nemá. Opäť ide podľa nej o podliehanie skratkovým riešeniam, ktoré sľubujú zázraky. V skutočnosti to však tak nefunguje. Detoxifikačné pobyty označuje za marketingový ťah. „My nepotrebujeme cestovať na nejaké detoxikačné zájazdy alebo podstupovať detoxifikačné kúry, pretože pokiaľ máme telo zbaviť nejakých odpadových látok, máme na to systém. Naše telo na transformáciu látok, ktoré musia byť rozpustné a z tela vylúčené, používa pečeň, obličky, takisto aj pľúca a do istej miery aj kožu – pretože týchto látok sa zbavujeme aj dýchaním alebo potením. Máme na to mechanizmy – má ich každý jeden človek – a úplne rovnako detoxifikuje toxíny, či je na Slovensku alebo na Srí Lanke,“ vyhlásila Silvia Horecká v relácii Ide o nás. V relácii sme prebrali niektoré veľmi konkrétne pohľady na stravovanie, ale tiež sme sa napríklad zamysleli nad kvalitou lokálnych produktov alebo sa vrátili k tomu, čo nám zanechali naši predkovia a čím by sme sa mali inšpirovať. Viac si pozrite v relácii vyššie, alebo vypočujte v našom podcaste.

Podcast Ide o nás je vložený na túto stránku z otvoreného informačného zdroja RSS. Všetky informácie, texty, predmety ochrany a ďalšie metadáta z informačného zdroja RSS sú majetkom autora podcastu a nie sú vlastníctvom prevádzkovateľa Podmaz, ktorý ani nevytvára ani nezodpovedá za ich obsah podcastov. Ak máš za to, že podcast porušuje práva iných osôb alebo pravidlá Podmaz, môžeš nahlásiť obsah. Ak je toto tvoj podcast a chceš získať kontrolu nad týmto profilom klikni sem.

Táto webová stránka používa súbory cookies, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie a skvalitňovanie webovej stránky. Ďalšie informácie o tom, ako používame súbory cookies, nájdete tu.
Bližšie informácie o spracúvaní osobných údajov ako aj o súboroch cookies nájdete tu.

Technické cookies

Vždy aktívne cookies sú nevyhnutne potrebné na základné fungovanie. Bez týchto súborov by sme nemohli poskytovať služby, ktoré umožňujú tejto stránke fungovať.

Funkčné cookies

Funkčné cookies vylepšujú fungovanie webových stránok, nakoľko si môžu pamätať napríklad informácie ako používateľské meno, jazyk alebo preferovanú polohu. Vďaka zapamätaniu si Vašich volieb môže stránka poskytovať vylepšené a osobnejšie služby.

Analytické cookies

Tieto cookies zhromažďujú anonymné informácie o tom, ako používatelia využívajú webové stránky. Z týchto dát sa dozvieme, ako používatelia reagujú na stránku poskytnutím informácií o tom, aké oblasti navštívili, aký čas na našej stránke strávili, a či sa pri tom vyskytli nejaké problémy, napríklad chybové hlásenia, čo nám pomáha vylepšovať webovú stránku.

Marketingové cookies

Marketingové cookies pomáhajú sledovať Vaše online návštevy a aktivitu na našich webových stránkach. Uvedené pomáha poskytovať a zobrazovať Vám relevantnejšie reklamy alebo obmedzujú počet zobrazení reklamy. Tieto súbory cookie môžu zdieľať tieto informácie s inými organizáciami alebo inzerentmi. Ide o trvalé súbory cookie a takmer vždy pochádzajú od tretích strán.